mandag 20. juni 2016

Heine T. Bakkeid: Jeg skal savne deg i morgen

Jeg skal savne deg i morgen

Da har vi fått en ny antihelt innefor krimlitteraturen. Thorkild Aske er en tidligere forhørsspesialist, men fikk ødelagt livet og karrieren da han i GHB-rus kom ut for en bilulykke, og medpassasjeren Frei omkom. Han har sonet tre år i fengsel, og vil nå prøve å få en ny start i livet. Men han ble også sjøl hardt skadet i bilulykken, så han bruker sterke smertestillende og neddempende medikamenter enda, og er slett ikke i særlig oppegående forfatning.  Men så dukker det opp en sjanse. En ung mann, Rasmus Moritzen, er forsvunnet fra fyret han holder på å bygge opp som opplevelseshotell i Nord-Norge. Foreldrene hans klarer ikke å roe seg ned over at han er druknet, og vil at Aske skal lete etter sannhenten om forsvinningen. Her møter han mye motstand, fra det lokale politiet, fra en tidligere sjef som dukker opp, og ikke minst fra isende kald storm, sjøfokk og til og med draugen.
Askes kamp, både med reelle fysiske smerter og med spøkelser fra fortida, gir han aldri fred. Han har vanskeligheter med å skille mellom virkelighet og fantasi. Og kampen for å finne Rasmus blir både uhyggelig og tøff. Her er det bekmørkt, kaldt og uhyggelig. Her utspiller det seg scener både til lands og i sjøen, som kan skremme noen og enhver. 

Forfatteren har et svært variert språk, skriver humoristisk og blomstrende. Jeg koste meg over en del karakteristikker både av mennesker og natur. Men det ble mye svart og trist på en gang. Og når ånder og gammel overtro får innpass, blir det litt for mye for meg. Men hvis Aske klarer å komme seg noe ovenpå, ser jeg ikke bort fra at jeg vil lese om han senere. For det kan virke som om forfatteren legger opp til flere bøker med Thorkild Aske som hovedperson.

Ashehoug
2016
325 sider
Lest someBokBIb
Bokmå

2 kommentarer:

  1. Spennende bok du har lest, og litt artig med en ny antihelt. Lurte litt på om den vil passe inn som lektyre når vi skal feriere i ramsalte nord-Norge i sommer? Er ikke så glad i blandingen virkelighet og åndeverden, men noen ganger funker det.

    SvarSlett
  2. Å, det hørtes spennende ut! Den boken må jeg jammen lese :-)Det er en stund siden jeg har lest bøker på eBokBib. I grunnen bare fordi jeg har for mange papirbøker å lese. Men jeg sparer også noen til ferien (eBokBib bøker altså :-))

    SvarSlett