tirsdag 30. august 2016

Mari Tveita Stagrim: Alle nyanser av sinne Mari Tveita Stagrim debuterte i 2015 med denne samlingen av fortellinger. En liten lettlest bok, ikke så mange sider, men med et stort innhold.

Boka består av ni fortellinger. I den første møter vi en sjalu ektemann som dundrer på døra med øks. Kona og den lille dattera har stengt seg inne. Innerst inne vil han være rasjonell og snakke om det som har skjedd, men opplevelsen av krenkelse er for sterk. En dramatisk og trist fortelling. I den andre, som har boktittelen, Alle nyanser av sinne, handler om to som er på telttur, men turen blir avbrutt av at mannen skader seg. Kvinnen, som på forhånd er styrt av irritasjon og forakt, klarer ikke å vise empati. Det handler om en taxisjåfør som kommer i et forferdelig uføre, da han rygger ned en mann. Det handler om en skilt far som mister et barn, mens hun bor hos ham. Og en ung jente som lister seg inn  på en minkfarm i nattemørkret, og blir oppdaget av eieren. Om den eldre mannen som skal redde hunden sin i en synkemyr, og holder på å miste livet sjøl.  Det handler om ekteskapelig krangel, som resultat av at hun har lavt blodsukker og er svært iritabel. Og til slutt handler det om et væpnet ran i en kiosk.

Som dere skjønner er dette en mangfoldig liten bok, Forfatteren griper tak i hvordan sinne, både utagerende og indre sinne, får oss til reagere. 
Regelen om å telle til fem når sinnet kommer, som barna lærer når de er små, er ingen dum regel. 
"Veggene slutter å ha en sånn skrikende farge, bevegelsene slutter å gå sakte. Når hun har telt tallene, så er det som om hun kommer tilbake, som om det som er så vanskelig roer seg ned og den ekte verdenen kommer tilbake. "
Stagrim viser stor innsikt og stor evne til å obsevere og formidle. 

Ikke alle fortellingen grep meg like mye, men alt i alt er dette en interessant liten bok. 

Kolon folag
2015
91 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Noveller eller fortellinger med sinne som tema er spennende, tror jeg må notere meg Stagrim :)

    SvarSlett