onsdag 16. november 2016

Jens M. Johansson: Et godt liv

Boka handler om Simon og Katja. Han er forfatter, hun arbeider i en avis. De har sønnen Leon. I tillegg handler det om Katjas foreldre, Else og Sivert. 

Da Elsa, Katjas mor dør, blir flere dokumenter etter henne overlevert Katja. Her er det bilder, brev og et manus. Else var journalist i sin ungdom. Katja har aldri hatt noe godt forhold til moren. Det blir Simon som begynner å lese dokumentene. Her åpner det seg en både trist og tragisk historie. Elsa har levd totalt i skyggen av sin mann, og hun har hatt store problemer med å knytte seg til andre personer, også barna. Hun maktet ikke å gi døtrene kjærlighet og omsorg. Faren var nazist, og datteren har lidd under dette. Dette har selvfølgelig også påvirket Katjas barndom. Hun har lengtet etter en mor som kunne være tilstede. Ikke en som lullet seg inn med et høyt alkoholforbruk.

Det er Simon som er fortelleren i boka, men det blir gjennom Elses dagbøker og notater. slik at hun på en måte blir hovedpersonen. Det er  tydelig at Else ønsket at historien skulle bli lest. De etterlatte dokumentene tyder på det. Simon lurer på hvorfor hun har gjort dette. Han håper at lesingen om Else kanskje vil gi svar på hvorfor ekteskapet med Katja ikke fungerer så bra. 

Katja og Simon har vært opptatt av lyrikerparet Sylvia Plath og Ted Hughes. Som kjent døde lyrikeren Plath i 1963, da hun begikk sjølmord, og Hughes har i ettertid blitt beskyldt for å stå bak sjølmordet. De har  lyttet til radiodokumentaren "Bare du og jeg smiler ikke", som handler om dette paret. Dette får en betydning for hvordan han skal tolke Elses brev, og Katjas barndom og oppvekst. Et interessant tilskudd i romanen. Det samme gjelder historien omkring Elses møte med Tarjei Vesaas

Sønnen Leon reagerer sterkt da et eldre par i nabolaget plutselig flytter. Det viser seg at han har vært fast gjest hos dem, uten at foreldrene har visst noe om dette. De var tyske jøder, og en reise til Berlin for å finne ut mer om hva som har skjedd, har også stor betydning i romanen.


Else hadde like før hun døde gitt uttrykk for at hun hadde hatt et godt liv. Ut fra dagboknotatene kan dette være vanskelig å tro på. Men hva er egentlig et godt liv? Hvilke forutsetninger har vi for å leve slik at vi får det godt? Og hvordan påvirker vi våre barn gjennom vårt levesett og vårt liv? 

Dette var en stor leseopplevelse. Jeg har ikke lest noe av Johansson før, men likte boka så godt at jeg nå vil være oppmerksom på hva han skriver heretter. ( Han er født i Stockholm, men bor i Norge, der han er journalist og forfatter.)

Tiden forlag

2016

395 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. God du likte denne. Jeg har den fortsatt på vent, håper å lese den før årets utgang.:)

    SvarSlett