torsdag 8. desember 2016

Asbjørn Jaklin: Brent jord



Dette er en bok om heltene, ofrene og de skyldige. Det handler om året 1944-1945, om tvangsevakueringen av Nord-Troms og Finnmark. Målet var å brenne alle bygninger, ødelegge all infrastuktur, slakte ned all buskap og flytte mennskene. 50 000 ble evakuert, 20 000 nektet ordre og stakk til fjells eller rømte på andre måter. Dette førte til at mange døde, små barn, eldre, voksne kvinner og menn.
Fra baksida på boka: 
Hvordan taklet enkeltpersoner de traumatiske hendelsene i ei tid uten krisepsykiatri? Hva var bakgrunnen for at russerne trakk seg frivillig ut av Øst-Finnmark? Og hvordan kunne den ansvarlige tyske offiseren, generaloberst Lothar Rendulic, gå fri under rettsoppgjøret i Nürnberg? 

Det er dette Asbjørn Jaklin gir svar på. Vi trenger bøker som forteller historien om hvordan befolkningen i Finnmark og Nord-Troms opplevde evakueringen og nedbrenningen av hjemmene sine. Jaklin trekker fram menneskene i denne situasjonen. Mange gjorde heroisk innsats for å hjelpe sine medmennsker. Kampen for å skaffe seg mat og tak over hodet, om alle bekymringene i hverdagen. Jeg har sett en del TV-intervju med mennesker som opplevde familieoppløsning, drap, bombing og elendighet i Finnmark. Barn som ble sendt sørover for å overleve. Jeg har hver gang tenkt at dette har jeg ikke hørt noe om. Hvor var alle disse historiene i etterkrigstida, i historietimene på skolen? Tenker blant anna på alle som ble fraktet som kveg på skip ut av Finnmark. Grusomme historier fra lasteskipene Karl Arp og Adolf Binder. Her var det ingen nåde for de som var innestengt ombord, verken tyskere eller nordmenn.

Det er sterkt å lese om motgangen mange møtte etter krigen. Rikstrygdeverket hadde sine firkanta regler, og flere måtte kjempe for å få sine rettigheter.  "Ikke usedvanlig hard påkjenning" ble ofte brukt  når det ble søkt om trygdestønader etter lang tids plager av angst og mareritt år etter år, som følge av krigsopplevelser i Finnmark.

Boka er delt inn i kapitler, svært oversiktlig. Her er det fotografier av mennesker, av byer og steder før og etter evakuering og nedbrenning. Her er det dokumentasjon om de glemte flyktningene, om Norges Hiroshima. En viktig bok.

solgunn og berit har også lest boka og skrevet gode omtaler.

Gyldendal
2016
393 sider
Bokmål



2 kommentarer:

  1. Veldig enig i den siste setningen din - dette er ei svært viktig bok - som burde fått meir merksemd enn det ho har fått. Det er eit tankekors for nokon kvar at berre for eit par generasjonar sidan var ein heil norsk landsdel - flyktningar.
    Takk for lenking. Eg lenkar til denne.

    SvarSlett
  2. Jeg var ikke klar over at du også hadde skrevet om denne boka før nå. Fin anbefaling av en bok jeg kjøpte i fjor, etter å ha lest Solgunn sitt flammende innlegg. :-) Boka rykker stadig høyere opp i lesekøen.

    SvarSlett