tirsdag 10. januar 2017

Jane Ashlands gradvise forsvinning (roman)

9788210055225-300dpi.jpg

Denne romanen starter med at en amerikansk kvinne surrer rundt, i tåke og vind, på Dovre. Hun er alene. Etter hvert får vi tilbakeblikk i hva som har skjedd tidligere. Jane Ashland har tydeligvis opplevd en tragedie og dyp sorg. Etter dette søker hun til røttene sine, og finner slektninger i Norge. Impulsivt oppsøker hun disse slektningene. På flyturen til Norge blir hun kjent med Ulf, en mann som mest av alt bryr seg om moskuser. Møtet med slektningene faller ikke så godt ut, og etter ei tid oppsøker hun Ulf, og blir med han på moskussafari på Dovre. Dette blir heller ikke så oppløftende.
Via korte hopp tilbake i tid, der vi får oppleve hennes forhold til familien og til hennes møte med ektemannen Greg, blir vi kjente med Jane Ashland. Hun var forfatter og skrivekunstlærer, men etter den store tragedien har hun sluttet å skrive. alt virker så meningsløst, og hun har ikke klart å finne noen vei ut av sorgen. Alkohol blir en lettvint løsning, men hjelper henne lite. Nå er hun på vei mot den store moskusflokken.
Dette er en velskrevet roman om tap og sorg. Og om hvor ødeleggende dette blir når en bare søker seg bort, uten gjennomtenkte mål. En utrolig trist roman. En roman som likevel har humoristiske innslag. Men det er Janes dype sorg og tragedie som gjennomsyrer hele romanen. Svært godt skrevet, syns jeg.  
Da jeg så at denne var nominert til Bokbloggerprisen, hentet jeg den fram på eBokBib, og har lest den i korte etapper, mellom feberfantasier og hostekuler. (Ligger flat med influensa.)

Tiden forlag
175 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

9 kommentarer:

 1. Jeg er veldig glad for at denne boka havnet på lista. Jeg har ikke lest den, mye pga at jeg har skygget de fleste triste romaner om sorg og tragedier i 2016. Livet selv gav meg stor nok dose i fjor. Nå er jeg imidlertid klar for romanen og ser fram til samlesingen. "Svært godt skrevet" liker jeg!

  SvarSlett
 2. Så bra at du også likte denne Åslaug! Jeg likte den veldig godt og nominerte den. Ønsker deg god bedring og håper du blir frisk til du skal på ferie. Mulig vi ses der nede. Jeg reiser lørdag fra Værnes med SAS. Skal til PdMogan og Las Palmas. Enn du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Langt fra frisk, men har to dager på meg enda.Vi drar også med SAS lørdag, fra Molde.Skal bo i P.Rico, oppe på toppen med utsikt ned til Amadores. SKal se etter deg! Hadde vært koselig å møttes"!

   Slett
  2. Høres herlig ut. Ja, det hadde vært artig med et treff, ikke langt fra PdMogan til PRico... Vi kan jo meldes om et lite bloggtreff hvis det passer sånn? Sender den tlf.nr mitt på face.

   Slett
 3. Jeg kastet meg også rundt for å låne denne boka da langlisten ble offentliggjort, men så valgte jeg å begynne på "Hennes løgnaktig ytre" først. Flott å lese at du likte boka, det håper jeg er konklusjonen jeg ender opp med også, men man vet jo aldri.

  SvarSlett
 4. Ikke lest, men som Marianne: Veldig glad for at denne har fått nok nominasjoner til langlisten (og kortlisten?). "Trist bok" er automatisk mitt hjerte nær, så count me in for eventuell samlesing :D

  SvarSlett
 5. Her ser det allerede ut til at bokbloggerprisen har hatt en misjon: at flere bestemmer seg for å lese denne, er rett og slett BRA! Unner dere denne leseopplevelsen ;o)

  SvarSlett
 6. Så kjekt at du og mange andre liker, og vil like denne romanen. Jeg slang meg rundt på mandag og har fått den i hus. Fant ikke roen med den, så jeg oppgav den litt til fordel for en annen bok, men tar fatt igjen idag. God bedring Åslaug, håper det slipper taket snart :)

  SvarSlett
 7. Denne boka har jeg liggende på vent! Fint å se at du og andre liker den godt!

  Leste du hans forrige bok? Den er virkelig god, den også!

  SvarSlett