torsdag 16. februar 2017

Ane Riel: Harpiks (roman/grøsser/thriller))


Denne romanen ble en tankevekkende sak. Skremmende og dyster, men samtidig både humoristisk og uhyggelig god. Det handler i hovedsak om den lille Liv, som bor på en avsidesliggende øy. Hun bor sammen med far, mor og farmoren, fram til at faren dreper farmoren en juledags morgen. Lille Liv er tilskuer. Dette er starten på boka, og etter hvert rulles hele historien opp. Og dette er ingen normal familie. 
Farfaren dyrket og solgte juletrær. Da han døde, valgte den ene sønnen å dra fra øya, mens den andre ble. Dette er Livs far. Han sørger over faren, men finner en livsledsager i Maria, og de får tvillinger. En av tvillingene, gutten, dør, og det oppstår uavklarte mistanker mellom mor, far og farmoren. Etter en tid flytter farmoren, men hun kommer tilbake et par år senere.  Hun finner da gården i totalt fofall. Sønnen samler og samler, og alt er et kaos. Dessuten stjeler han. Konen, Maria, som etter hvert har mistet taleevnen, er blitt smellfeit, og ligger for det meste til sengs. Den stakkars lille Liv gjemmer seg for det meste i en container, der hun samler sine små "leker". En av disse er liket av av en dødfødt lillesøster, som faren har balsamert. Hun må gjemme seg for alle som kommer nær gården, da faren har erklært henne død. Det gjør han for å "beskytte" henne fra verden utenfor, som han ikke stoler på.

Dette er en skremmende fortelling  en svært dysfunksjonell familie. Jeg klarte nesten ikke å lese om lille Livs undertrykkelse og underkastelse. 
Ane Riel skriver fengende og godt. Hun levendegjør personene på en fin og fargerik måte . En sterk historie, der grusomme handlinger blandes med herlige beskrivelser av den lille jentas naive forståelse av det som skjer i miljøet rundt seg. Her er det faktisk mye humor, og nydelige stunder der mor Maria leser for lille Liv. Faren er beskrevet som en svært snill og hyggelig mann, og han behandler aldri Liv dårlig Men hans kjærlighet til kone og datter gjør han til den uhyggelige mannen vi opplever. Udåden hans bygger egentlig på kjærlighet. 

Ane Riel var ukjent for meg. Men nå vet jeg at hun skriver fantastisk bra, så nå skal jeg lese andre bøker hun har skrevet.

Cappelen Damm
2017
280 sider
Bokmål
Leseeksemplar

3 kommentarer:

 1. Her står jo superlativene i kø (for meg som synes skremmende og dyster er positivt...) Har ikke hørt om forfatteren, men vil gjerne lese denne krimmen, og stifte bekjentskap med Ane Riel :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er sikker på at du vil like den, Tine!

   Slett
 2. Bra omtale. Eg les denne no, er halvferdig. Likar boka godt så langt.

  SvarSlett