mandag 13. februar 2017

Sven-Erik Rise: Hayastan - derfor elsker jeg Armenia (roman/fagbok)I denne svært interessante boka tar Sven-Erik Rise leseren med på en fantastisk reise til et land de fleste av oss ikke vet særlig mye om. 

Den starter med en nydelig innledning, der vi møter Sven-Erik som liten gutt sammen med farmor. Hun har en spesiell bok som hun forteller fra. En fortelling om et land med " dype skoger, høye snødekte fjell, smilende mennesker og digre fruktfat med aprikoser, appelsiner, ferskener, druer, moreller, kirsebær og granatepler plassert på en solfylt blomstereng". Farmoren fortalte aldri om hvilket land det var, men det kunne bare være Armenia. Interessen for Armenia kom for fullt da han som trettenåring hørte om at tyrkiske tropper invaderte Kypros og okkuperte en stor del av landet, noe som førte til at 200 000 gresk-kyprioter ble hjemløse. I denne anledning får han boka "De førti dagene på Musa Dagh" av Franz Werfel fra sin far, og han sluker denne. De nye opplysningene gjør sterkt inntrykk, og han tilegner seg etter hvert mer kunnskap om landet, og ikke minst om folkemordet som skjedde der i tidsrommet 1915 -1918. Interessen for Armenia og historien om folket blir så omfattende at han en dag kjøper billett til hovedstaden Jerevan, for å utforske land og folk.

På denne reisen møter han et folk som har stor åpenhet for besøkende, og han blir kjent med kultur, geografi og språk gjennom mange morsomme situasjoner. Men det som betyr mye på denne reisen er å finne ut mer om landets grusomme holocaust. De ansvarlige bak dette,Tyrkia, fornekter fremdeles at 1,5 millioner armenere ble slaktet ned eller forvist. Sven-Erik Rise går grundig gjennom definisjonen på ti faser i et folkemord, og sammenligner det som skjedde i Armenia i 1915 med det jødiske holocaust. Mye tyder på at Hitler brukte folkemordet i Armenia som modell for sine bestialske overgrep. Svært mange land har offentlig tatt avstand fra folkemordet, men Norge og USA er blant dem som ikke har gjort det. Tyrkia har et sterkt grep i denne saka, her fornektes folkemordet totalt. Der foreligger det ingen opplysninger om hva som skjedde i verken skolebøker eller historiebøker, og myndighetene slår hardt ned på de som forfekter noe annet. 

"Når det kommer til den historiske virkeligheten av det armenske folkemordet, er det ingen «armensk» eller «tyrkisk» side av «spørsmålet,» noe mer enn det er en «jødisk» eller en «tysk» side av den historiske virkeligheten av Holocaust: Det er en vitenskapelig side, og en uvitenskapelig side, bekreftelse eller benektelse. I tilfelle av fornektelse av det armenske folkemordet, er det grunnlagt på en massiv innsats for forfalskning, forvrengning, rensing av arkiver, og direkte trusler initiert eller støttet av den tyrkiske staten: Enhver «dialog» med tyrkiske fornektere er svært problematiske." Torbjørn Jørgensen og Matthias Bjørnlund, danske folkemordforskere.

Norges fremste ekspert på det armenske folkemordet, Bård Larsen sier: «Vi unngår ikke å kalle et folkemord for et folkemord selv om noen blir såret av det. Vi slutter heller ikke å snakke om det, ei heller å skrive om det, lage filmer om det, lage sanger, dikt, musikkstykker, teater eller konferanser. "

Forfatteren veksler mellom det faglige og det romanrelaterte på en flott måte. Å fortelle Armenias historie gjennom denne reisen og møtet mellom det armenske folket, gjør den levende og interessant. Boka inneholder mange foto fra Armenia, ikke minst der de flotte Ararat-fjellet er avbildet. Dette fjellet har til alle tider vært Armenias helligdom, men ligger nå i Tyrkia. Armenerne regner det likevel som sitt fjell. 

Jeg likte boka svært godt. Historie og politikk kan bli tørt stoff, men forfatteren har klart å gjøre dette lettleselig og informativt. Sven-Erik Rise har et rikt og fargerikt språk, og jeg vil anbefale den til alle som er interessert i å bli bedre kjent med et lite, men fascinerende land. Jeg fikk veldig lyst til lese mer om Armenia. Siterer til slutt hvordan forfatteren oppsummerer besøket i landet:

«Jeg visste jo ingen ting der jeg sto. Men det varte ikke lenge før det ble action. Og slik begynner del III – en fantastisk reise. Jeg møter mennesker og dyr, for eksempel den armenske hunden gampr, Van-katten, eldgamle damer, homofile, gamle menn, ungdom. Soldater, politimenn, kunstnere, lærere, vinbønder, hotelleiere og min beste venn Tigran som er drosjesjåfør. Armenerne jeg møter og armenerne jeg elsker kommer fra Armenia, fra Nagorno-Karabakh og mange er fra andre steder spredt rundt omkring i verden, nemlig spyurk-armenerne. Dem er det intet mindre enn åtte millioner av.»

(Forfatteren donerer alle inntekter fra førsteopplaget til sitt kjære Armenia. Den blir dessuten oversatt til armensk, der den blir solgt billig.)

Eget forlag, Elefantus trykk
2017
350 sider
Bokmål

5 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis noen er interesserte i å kjøpe HAYASTAN - derfor elsker jeg Armenia finnes den kun å få kjøpt direkte av forfatteren. Dermed får man den signert dersom man ønsker. Du finner bestillingsskjema her: www.svennie.no/hayastan Boken kommer 1.mars - og jeg sender med en gang til den som har bestilt og betalt. MVH Sven-Erik Rise

   Slett
 2. Veldig interessant. Takk for tips.:)

  SvarSlett
 3. Å dette hørtes spennende ut.
  Jeg vet svært lite om Armenia derfra tenker jeg bare på det store jordskjelvet som var for en del år siden.At de har hatt det så grusomt viste jeg ikke.
  Et flott reisetips.
  Jeg har notert ned web adressen, så kanskje en dag finner man vegen dit, etter å ha lest denne boka. Spennende med helt andre bøker enn de man er vant med.
  Takk for fint innlegg!

  SvarSlett
 4. Hvis noen er interesserte i å kjøpe HAYASTAN - derfor elsker jeg Armenia finnes den kun å få kjøpt direkte av forfatteren. Dermed får man den signert dersom man ønsker. Du finner bestillingsskjema her: www.svennie.no/hayastan/ Boken kommer 1.mars - og jeg sender med en gang til den som har bestilt og betalt. MVH Sven-Erik Rise

  SvarSlett