fredag 17. mars 2017

Filmopplevelser - omtale av to filmer

Her er et lite innblikk i de to neste filmene jeg så i helga:
           Sameblod

Ved Kosmorama filmfestival i Trondheim i mars fikk filmen «Sameblod» Publikumsprisen, og det var vel fortjent. Sørsame Lene Cecilia Sparrok fra Namsskogan spiller hovedrollen i filmen, som er regissert av Amanda Kernell.
Sameblod er en oppvekstskildring, og  Lene Cecilia Sparroks uttrykksfulle og stødige tilstedeværelse, levner ingen tvil om at denne filmen er om Elle Marja, og hennes ønske om ta sin skjebne i egne hender. Og vel er det mange sterke skildringer av den nordiske samepolitikkens grusomheter her, hvor spesielt et besøk på internatskolen fra rasebiologiske forskere er minneverdig – en scene som blir dobbelt ubehagelig, nettopp fordi dette er vår historie også. Men det som er så bra med denne er at det endelig er satt fokus på sør-samenes historie. Jeg ble sterkt grepet av handlingen, og av den gode skuespillerprestasjonen fra hovedrolleinnehaveren. 

Sameblod er en svensk film fra 2016. Manus og regi er av Amanda Kernell. Filmen hadde premiere på Den 73. filmfestivalen i Venezia, der den vant Europa Cinemas Label for Beste europeiske film og kritikerprisen Fedeora for Beste debutregissør.

Hidden figuresHIDDEN FIGURES er den utrolige- og ufortalte historien om Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) og Mary Jackson (Janelle Monáe).


Tre briljante kvinner som jobbet i NASA, og som var hjernene bak en av de største bragder i historien: oppskytingen av romfartøyet som fikk astronaut John Glenn som første amerikaner i bane rundt jorden. Det var en fantastisk prestasjon som fikk tilbake nasjonens tillit, snudde "the Space Race" mot Sovjetunionen, og sjokkerte en hel verden. Den visjonære trioen trosset alle kjønns- og rasefordommer og inspirerte generasjoner til å drømme stort.


En fascinerende historie, som både var homoristisk og dypt alvorlig. Det stemmer visst ikke at de tre damene jobbet i NASA samtdig, men                                                    det blir en bagatell i forhold til historien. Rene eventyret fra                                                                    virkeligheten. Og helt ukjent for meg.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar