onsdag 15. mars 2017

Sigrid Undset: Sigurd og hans tapre venner (Barnebok)


Sigrid Undset flyktet fra sitt hjem på Lillehammer da krigen brøt ut i 1940. Hun hadde skrevet så mye om nazismen, at hun visste det ville bli farlig å være i Norge. Hun dro via Sverige til Russland, Sibir og så til Amerika. Her møtte hun Eleonora Roosevelt, som foreslo at hun skulle skrive en bok for amerikanske barn, slik at de lærte om land langt borte.

Boka handler om Sigurd Jonsson og vennene hans, Ivar og Helge Arnesson, som bor i Telemark. Dette er fra middeladeren, ca år 1255.  Sigurd og Ivar er i elleveårsalderen, Helge er sju. De leker at de er Vilmund Vidutan, en ridder fra en middelaldersk ridderroman, og leken kan til tider bli vill og brutal. Ved gården bor Sira Eirik, som de har stor respekt for, men også stor tiltro til.
(Sagaen om Vilmun Vidutan er med i boka.)

En dag blir leken alvorligere enn ventet, da guttene har terget grisene for lenge, og den gamle rånen angriper Helge. Sigurd og Ivar går til angrep på grisen, som faller død om. Sira Eirik kommer løpende og brøler til dem. Guttene blir livredde og flykter opp i skogen og mot fjellet, der de vet at de kan søke ly på en sæter. Forfrosne og våte legger de seg der. Utpå natta skjer dramatiske saker, da en hardt skadet mann faller inn til dem. Guttene må ta ansvar, og hendelsen fører til at det blir slutt på ridderleker. En ny fase i livet deres kommer, der Sira Erik blir en viktig person for dem.

En spennende barnebok, med mye handling. Men det er også en bok rik på naturskildringer og historisk innhold. Med andre ord en mangfoldig bok, som jeg er sikker på at mange barn fikk glede av da den kom ut i USA, og senere når den bl gitt ut i Norge.

"Sigurd an his brave companions ", utgitt på engelsk  i New York 1943
Oversatt til norsk og utgitt hos Aschehoug 1955
Oversatt av Signe Undset Thomas

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar