mandag 22. mai 2017

Kirsti Blom: Av jord (Roman)

Av jord av Kirsti Blom (Innbundet)
Dette er en vár, melankolsk og vakker liten roman. Den handler om kunstneren Jean Paulsen, som ble tidlig beundret og berømt for de fargerike bildene sine. Han bor alene på en liten fjellgård, barndomshjemmet. Bare søsteren besøker han, en sjelden gang. Denne gangen hun kommer, finner hun han død, men han etterlate seg en liten notatbok. Her skriver han om hvordan han har hatt det i barndommen, om forholdet til andre mennesker og særlig om kunsten sin. 
"Jeg ønsker bare å se klart nok til å male tydelig, male verden i skogen. Jeg vil skape noe vakkert, poesi, ordet ligner dagdrøm, men jeg finner ikke annet, hele livet har dreid seg om det, og nå er jeg en eldre mann, ikke gammel, men kroppens begjær flammer sjeldnere og sjeldnere opp, takk og lov."
Søsteren føler at hun kommer nærmere han gjennom disse nedtegnelsene enn da han levde.
Broren, som egentlig het Jan, men brukte kunstnernavnet Jean, maler hele tiden. Men han har trukket seg tilbake fra all offentlighet etter en for han mislykket utstilling, han solgte bare et par bilder, og kritikerne var ikke nådige. Han sliter mellom tanker om egen storhet og tvil om egne evner. 
" Øyeblikkelig tok jeg avskjed og avluttet all utatillngspraksis for å male mer av slikt som ingen kan eller vil se, først senere blir det gripbart når jeg selv ikke står i veien lenger".

Hele romanen er fylt av farger og lys, men har samtidig en mørk undertone av ensomhet og tvil. Jeg syns Kirsti Blom skriver nydelig og poetisk, en varm roman. Jeg slipper nok ikke denne på en stund.

Kirsti Blom er født i 1953. Hun har utgitt sju romaner, samt en diktsamling og bøker for barn. Bloms bøker er oversatt til engelsk, arabisk, serbisk, makedonsk og spansk. Kirsti Blom har vært nestleder i Norsk PEN, der hun også har sittet i styret i ti år. Kirsti Blom har ledet Forfatterforeningens internasjonale arbeid i seks år. I 2013 utga Blom romanen Jeg så alt. For denne ble hun langlistet til P2-lytternes romanpris. 


Forlaget oktober
2017
160 sider
Bokmål
Leseeksemplar

2 kommentarer:

 1. Liljekonvall - kaller seg her Maiglöckchen - blomster i mai :-)))
  Jeg her i hagen... Klem fra Viola
  God vår fortsatt. Endelig solen her... så fint, fugl synger,
  masse farger i gang.

  SvarSlett
 2. Har nettopp lastet denne ned på ebokbib og ser frem til å lese den. Virker som en fin liten bok.

  SvarSlett