mandag 12. juni 2017

Kristin Buvik Sivertsen: Omsorg


Omsorg


Fra forlaget: 17. februar 2015 blir politiet tilkalt til en omsorgsbolig i forbindelse med et mistenkelig dødsfall og en mulig voldtekt. Drøye halvannen måned senere blir en nyutdannet politikvinne koblet inn i saken. Hun setter i gang å intervjue beboere, ansatt og andre som kan ha bidra til å kaste lys over hva som har skjedd. Med en innsiktsfull, skarp og spennende debut stiller Sivertsen spørsmål om hva omsorg betyr i dag.

Dette er en interressant bok om omsorg i institusjon. Fokus er derfor rettet  mot profesjonalisert omsorg, som ikke kan sammenlignes med omsorg i hjemmet, der familie og nære relasjoner utfører omsorgen som en del av familielivet, og ikke ser på det som en jobb. 

Buvik Sivertsen fokuserer på det kunstige i omsorgsarbeidet utenfor hjemmet. Og hun skriver om hvordan både de som utfører omsorg og de som mottar omsorg ser det. Dette fletter hun inn i en kriminalsak, der en av pasientene på en institusjon er plutselig død, og det er mistanke om drap. Både tilsatte og pasienter blir avhørt av politiet, og gjennom disse avhøra får vi mange innspill på hvordan begrepet omsorg oppfattes. Hva er egentlig omsorg? Hvem kan utføre omsorg? Må en ha spesielle evner, være ekstra empatisk? Er det greit å være nattevakt over lengre tid? En av de som blir avhørt sier:

"Jeg vet ikke om det er omsorg vi egentlig driver med. Omsorg krever en relasjon som eksisterer forut for jobbsituasjonen. Du kan selvfølgelig bli glad i brukere eller pasienter og ha et nært forhold på et plan. Men du blir jo ikke glad i alle brukerne.  .....Men i begrepet omsorgsyrke ligger et slags nestekjærlighetens imperativ."

Noen av pasientene/beboerene sliter med rutinene, som ikke passer dem. En av dem flykter inn i "usynlighet", og vandrer rundt på alle rom i løpet av natta. Noen har en av personalet på rommet hele natta. Noen mener at institusjonslivet tingliggjør pasienten, der de blir oppbevart for å unngå problemer. En av som blir intervjuet sier at egne forutinntatte holdninger påvirker arbeidet en gjør. Det har vært delte meninger om hvordan en gir best omsorg i årene fra 1960 og til nå. Nye reformer er kommet. Mange innspill om dette ligger mellom linjene i saka som den kvinnelige etterforskeren prøver å løse.

Denne boka er både en kriminal og en fagbok. Interessant tema. 

Cappelen 
2017
152 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

3 kommentarer:

  1. Det kan høyrest både interessant og sårt ut.
    Omsorg har så mange nyansar...

    Ynskjer deg fin sommar.
    Helsing Anne-Mari

    SvarSlett
  2. Ja, slik er det. Jeg vet alt for godt at slik er det noen ganger, som lærer for ungdom i en mannsalder har jeg fått fortalt historier som er en bok hverdig. Både de som bor i fosterhjem og på institusjon som nesten er verre. Jeg tror på dem og vet at i verna bofellesskap kan det også være mye rart også, mannen min jobbet med det i mange år og innstillingen til de som de skulle jobbe for var så nedlatende... viktig bok!

    SvarSlett
  3. Høres ut som spennede og viktig lesing! Takk for tipse!

    SvarSlett