onsdag 16. august 2017

Gunnar Kopperud: Der savannen ender (Roman)


"En norsk familie på vei i bil gjennom Sør-Sudan befinner seg plutselig midt i det moderne marerittet: De blir tatt som gisler av væpnede menn og reduseres til brikker i et nådeløst spill.
Der savannen ender tegner et dystert bilde av Sør-Sudan i dag, et land der den dyrkbare jorden leies ut til fremmede nasjoner mens sivilbefolkningen fordrives og sulter, et land der krigsherrer og hjelpeorganisasjoner sammen holder liv i en blodig konkurranse om penger, makt og posisjoner, et land der all idealisme for lenge siden er malt i stykker."
Gunnar Kopperud har reist som journalist på det afrikanske kontinent i mange år, og legger ikke skjul på at det er uhåndterlige problemer som regjerer etter at kolonialismen opphørte i mange av de afrikanske landa. Sør-Sudan er kanskje et av de verste. Her er det ikke lett å eksistere verken for de som er fastboende eller de som kommer inn for å hjelpe. For her er det mange som har mange meninger om mangt, og det meste kan løses med vold. "I Afrika dreier ingenting seg lenger om uavhengighet, frihet eller fred. Det dreier seg om penger". I romanen peker forfatteren på de vanskelige etiske dilemmaer bistandsbransjen og humanitære organisasjoner står overfor: Hvem skal få hjelp, hvem skal ikke få hjelp?
Hele historien er mørk og dyster. Vi møter en gjennomkorrupt gresk bareier, en desillusjonert norsk journalist, sleske forretningsmenn, eventyrere, leger fra Leger uten grenser, utsendinger fra UD, geriljasoldater som gjerne løfter våpenet for å drepe, vakre jenter og naive nordmenn. Når familien blir tatt som gissel, kryper mannen, som har vært bistandsarbeider, inn i fosterstilling og svikter kona og de to barna totalt. Det viser seg at mange bistandsarbeidere har sine svin på skogen, da de ikke alltid har herredømme over de sosiale og politiske forholda der de arbeider, og blir lett "offer" for korrupsjon og utbytting.
En spennende roman, men kanskje for meg mest en grusom roman. Dette er ikke fantasi, dette er realisme på det verste. Sitter tilbake med en følelse av å være totalt desillusjonert. Forfatteren skriver slik at vi blir dradd inn i et miljø der tøff intensitet og hard realisme råder. Vanskelig å slippe unna, rett og slett.

Gyldendal
2017
352 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Jeg liker mørk og dyster, så kanskje jeg skal gi denne en sjanse. Takk for flott lesetips Åslaug, og riktig godt helg!

    SvarSlett