lørdag 4. november 2017

Mari Tveita Stagrim: Det jeg leter etter finnes ikke her (Roman)Forlaget sier: "To unge jenter går hvileløst rundt, langs stranda, i skogen, langs fortauskantene. Skyene drar over himmelen, steinene skraper mot huden, i campingvogna ved senteret får man gratis burger for å vise puppene, faren til Sjur legger hendene på jentenes skuldre og sier: Liker dere det? Kvisene banker i huden, svetten ligger i mørke ringer under armene.

Det jeg leter etter, finnes ikke her er en bok om vennskap og tap, et forsøk på å forstå hva som egentlig skjedde da to tenåringsjenter fant hverandre i et brutalt møte med voksenlivet og mistet hverandre i tiden som fulgte. I korte, episodiske glimt glir fortellingen mellom minner og lengsel, såre erfaringer nøstes opp, historier letes frem og settes sammen til en bok om det å minnes noen."

En liten roman, skrevet som korte tekster på hver side, ofte bare en halv side. Det er den voksne kvinnen som minnes da hun møtte en jente som ble hennes beste venninne. De var tretten år og møttes i svømmehallen.
 " Jeg husker deg best i bilder: Badedrakta satt tett over kroppen din, en trettenåring i en voksenkropp, du kunne like godt ha vært en av foreldra som en av oss. Du satt på kanten og hoppa uti, stemmen fra de andre barna sl  vegene, du svømte mot meg."
Venninnen er tøffere og mer sosial enn fortelleren, hun tør være med på det de eldre ungdommene og de voksne utforsker. De to tester ut grenser, i forhold til rus og festliv . Foreldrene deres skiller seg samtidig da jentene er i 7.klasse. 
"Som om de da kunne tillate seg å la følelsene ta overhånd, følge hjertet og begjæret, slippe ansvaret. Som om de hadde vært anga i noe annet enn seg selv gjennom barndommen vår, som om de endelig var fri."
De blir kjent med en eldre gutt og tilbringer mye tid hjemme hos han og den alkoholisert faren hans, Jan. Her er det trygt og bra, men også farlig og grenseløst. Mye skal utprøves, mye kan gå galt. Dette er en sårbar periode, og det er behov for omsorg. Jan blir en slags omsorgsperson, men ikke den rette.

Romanen er en kritikk mot de voksne, som er sjølopptatte og ikke ser ungene holder på med. Noen vil klare seg gjennom en tøff oppvekst, andre faller igjennom. Jentene driver med sjølskading, flere blir voldtatt, ingen overgripere blir dømt.

En tøff liten fortelling om hvordan en ung kvinne minnes gode og såre opplevelser sammen med en venninne som er borte. En venninne hun savner. 
"Det flommer over, et hjerte kan ikke tåle alt. Et tenåringshjerte er hardt på utsida, men helt mykt inni."

En velskrevet og godt formulert.roman. Vel verdt å lese. 

beathe , majahattvang og ellikken har også lest boka, og liker den.

Kolon forlag
2017
96 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket1 kommentar:

  1. Ja,dette var en fin bok som jeg anbefaler flere å lese. Jeg fikk lyst til å lese forfatterens debutbok også, det blir nok sikkert - en gang. Godt å se at du likte den Åslaug. Tusen takk for link :-)

    SvarSlett