søndag 3. desember 2017

Roy Jacobsen: Rigels øyne (Roman)"Sommeren 1946 lover godt på Helgelandskysten – også ute i havet, på Barrøy, der «duna er i hus og eggene i tønner, fisken er plukket av hjellen og veid og bundet, lammene spreller i hagene og kalvene er skilt fra mødrene». Det skal skjæres torv, det gamle huset skal males, men vår heltinne, Ingrid Marie Barrøy, har ikke ro lenger. Hun pakker den gamle kofferten, den i lær med messingbeslag, legger den snart ett år gamle Kaja på saueskinn i bunnen av færingen og ror til fastlandet."

Dette er starten på den tredje boka om Ingrid Marie Barrøy. Ingrid reddet livet til den russiske soldaten Alexander, som var en av to og et halvt tusen russere som var ombord i det tyske fangeskipert Rigel, som gikk ned på Helgelandskysten, utenfor den fiktive øya Barrøy. De innleder et forhold, og da han måtte flykte videre, sitter Ingrid igjen, gravid med lille Kaja. Nå er krigen over, og hun har bestemt seg for å lete etter Alexander, en lang og strabasiøs reise fra sted til sted, fra nord i landset til bygder på Østlandet. Hun møter ulike folk, hjelpsomme og skeptiske. Mennesker som har sviktet og de som besto. Hun observerer dem med skarpt blikk i den ensomme vandringa med den lille ettåringen på ryggen. Krigen har satt spor på mange vis, og menneskene er preget av det.

Jeg har sett at boka har fått ulik kritikk, men jeg kan bare si at etter min mening har Jacobsen lyktes med denne også, som vanlig. Her er sterke skildringer av mennesker og natur. Ingrids pågangsmot og sterke vilje skinner i gjennom hele veien. Hun går, reiser med båt, buss og tog. Hun vasker bleiene til Kaja i bekk og elv, hun trosser vær og vind. Hun er en stille person som ikke viser så mange følelser, men vi klarer likevel å se Ingrid bak det rolige ytre. Hennes sterke tro på at hun en dag finner Alexander, i live. En skildring av en helstøpt person.


Jeg anbefaler varmt den siste boka i trilogien, og hele trilogien!

tine og rosemarie og sikkert mange andre har lest og blogget om boka.

Cappelen Damm

2017

231 sider

Bokmål

Lånt på biblioteket

3 kommentarer:

 1. Kjempefin omtale av en bok også jeg elsket! :-)

  Takk for link!

  SvarSlett
 2. Så kjekt at du har lest og likt, takk for link, som du vet likte jeg også boken veldig godt :)

  SvarSlett
 3. Ja, denne serien er fantastisk bra!
  Han bør få heder for denne serien.

  SvarSlett