fredag 5. januar 2018

Maja Lunde: Blå (Roman)


Forlaget sier om boka: "I 2015 tok Maja Lunde verden med storm med Bienes historie. Nå følger hun opp suksessen med en ny roman om menneskenes og naturens sårbarhet. Denne gangen står kampen om det mest livsnødvendige som finnes: vann. 2017: Signe er snart 70 år, men lar seg ikke skremme av havet. Alene seiler hun vekk fra barndomsbygda på Vestlandet, for å konfrontere mannen hun en gang elsket. Det er bare henne, båten og en underlig last. 2041: David kjenner seg for ung til å være far, likevel er han blitt alene med sin lille datter. De to er på flukt gjennom et tørkerammet Sør-Europa, hvor nord står mot sør, og det ikke lenger finnes nok vann til oss alle. Alt forandres den dagen de oppdager en seilbåt i en forlatt hage langt inne i landet."

Fortida, i 2017, handler om Signe, som tenker tilbake. Hun tenker over forholdet til han hun var glad i, men som hun likevel forlot. Meningene deres i forhold til miljø og vannutbygging  var så ulike at de ikke kunne enes til trass for kjærligheten til hverandre.  Nå er hun på vei for å møte han igjen. Hun seiler med båten Blå, på vei til England. Ombord i båten har hun en last, et symbol på alt hun har kjempet for.

Framtida, i 2047, handler om David, som er på flukt med datteren Lou. De har sammen med kona Anna og den lille sønnen August flyktet for å overleve etter tørkekatastrofen i Sør-Europa. Men på veien har de kommet bort fra hverandre, så David og Lou er kommet til en flyktningeleir alene. Her er det kamp om hver vanndråpe, og etter hvert løser leiren seg opp og folk drar videre. David og Lou finner en forlatt båt i en hage og de tilbringer tid der, sammen med en annen flyktning, Marguerite, i håp om at regnet vil komme og fylle de tørre kanalene, slik at båten kan bevege seg mot kysten.

Dette var en utrolig fengende og fascinerende fortelling, særlig på grunn av det skremmende miljøperspektivet. I løpet av det siste året har vi opplevd naturkatastrofer i større grad enn på lenge, og i deler av verden som ikke har vært utsatt for slike tidligere. Sterkere stormer, snøvær og regn i store mengder, hetebølger og kuldebølger om hverandre. Og fremdeles finnes det mennesker som bagatelliserer det hele og ikke ønsker større miljøtiltak. Skremmende og utrolig naivt, mener jeg.
Jeg las boka etter jul, og ble ikke ferdig før nominasjonen til bokbloggerprisen, så den er ikke med på mine lister. Men tror nok den bør være blant disse. En svært viktig bok som gir ettertanke.

Aschehoug
2017
366 sider
Bokmål
Leseeksemplar
   

4 kommentarer:

 1. Enig, det står mye fornuftig i den boka!

  SvarSlett
 2. Dette er en bok til ettertanke, det er helt sikkert. Håper noen andre nominerer den, så den kommer med på langlisten :) Riktig godt helg Åslaug!

  SvarSlett
 3. Takk for tipset.
  Eg likte svært godt Bienes historie.

  SvarSlett