lørdag 3. mars 2018

Jan Boris Stene: Lucifers fall (Krim)




Forlaget sier: "Sensommeren 1918 bringer en hensynsløs morder død og fordervelse til Trondheim. Flere av byens ledende borgere tas av dage på grotesk vis. Privatoppdager Falkener og hans følgesvenn doktor Wilberg følger sporene til en av byens eliter, der skjelettene i skapene er mange. Uhyggen brer seg hvem blir neste offer? For å stanse de bestialske drapene, må Falkener og Wilberg først finne ut hvorfor morderen begår ugjerningene. "

Denne boka er Doktor Wilbergs beretning, som blir sendt til datteren flere år senere. Det starter med at han og vennen Falkener møtes for å lytte til Wagners Gõtterdãmmerung. Wilberg syns at vennen er ualminnelig nedtrykt, noe han ofte er ved tanke på søsteren han mistet for mange år siden. Hun døde etter en voldtekt. På vei hjem møter de et ragnarok av en brann i Kjøpmannsgaten. Det viser seg at en mann er død i brannen, og da de senere får vite at han var bundet til en stol, blir dette en mordbrann. Den døde er en av byens besteborgere, en industrimagnat. Oppdagelsebetjent Bergmann ber Wilberg hjelpe til i saka, noe han noe motvillig godtar. Han skal nemlig gifte seg snart, og har mye  tenke på. Men da det kort tid etter dukker opp et nytt lik, også denne gangen myrdet på svært brutalt vis, blir det fart i sakene.  Den drepte er også denne gangen en av byens bedrestilte. Det viser seg at de drepte ikke har vært særlig gode familiefedre, og har benyttet seg av prostituerte, som heller ikke har vært behandlet så pent. Og begge de drepte er medlemmer i frimurerlosjen. Er det noen som er ute etter hevn? Kan det finnes en sammenheng her?

Doktor Wilberg og privatoppdager Falkener får en travel tid framover, da flere av Trondheims borgere etter hvert utsettes for trusler og drap.  Bestialske metoder brukes, og uhyggen brer seg i de besteborgerlige klasser. Den katolske kirken, frimurerlosjen og institusjonen Tronka blir nøye gransket, og her er mange hemmeligheter begravd. 


Stene er en mester i å framkalle uhyggelige stemninger, og bruk av Beelzebub og Lucifer underbygger disse. En herlig krim der hovedpersonene ikke står tilbake for Sherlock Holmes og Doktor Watson! Spennende og engasjerende til tusen. Og det ligger mye research bak en slik bok, da her får vi mye Trondheimshistorie med på kjøpet. At Erichsens konditori og Palmehaven var så gamle, visste jeg ikke! 

En lesverdig krim for alle som kjenner Trondheim, og alle som ikke har vært der!

Vigmostad Bjørke

2018
277 sider
Bokmål med gammel vri
Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Der har du lest den allerede ja - jeg har den ikke enda. Det blir snart. Fin omtale.

    SvarSlett