lørdag 24. mars 2018

Katrine Wessel Aas: Familien Winther (Roman)

Familien Winther - 
   Katrine Wessel-Aas

Fra forlaget: En storslått og fortryllende roman om livet til den velstående overklassefamilien Winther. Handlingen utspiller seg i Trondheim på slutten av 1800-tallet. Med en ny tid i emning, der økonomiske nedgangstider truer, arbeiderklassen vokser frem og kvinners rettigheter styrkes, står gamle tradisjoner og formuer for fall. Vi følger kvinnene i Winther-familien - både i de luksuriøse stuene og på det travle kjøkkenet - og deres drømmer, lengsler og begjær for livet og fremtiden. Cecilia Winther er den ledende sosietetskvinnen i Trondhjem. Alles øyne er på henne, og de andre fruene følger ivrig med på alt hun gjør og sier. Men bak den glitrende fasaden må Cecilia kjempe for å beholde familielykken ... Dette er første bok i en imponerende serie om Winther-dynastiet - med kjærlighet, dramatikk og skjulte hemmeligheter.

Dette er en historisk roman, noe som alltid er fengende. Ble nysgjerrig på den da handlingen er lagt til Trondheim. I tillegg til at den handler om Cecila Winther, handler romanen om hennes mann Karl, sønnene Christian og Fredrik, datteren Rose og svigerdatteren Ellinor. Christian og Ellinor har nettopp flyttet til byen. Karl har store planer for Christian, som skal arve forretningene med tiden. Men Christian har vyer og andre planer, som ikke blir godtatt av faren. Han lar seg kue, og klarer ikke å stå opp som en ansvarfull mann. Ellinor lir under dette, og forholdet til de to unge er heller dårlig. Og Rose faller for en operasanger, en "trubadur", noe verken Cecilia eller Karl kan godta.Hva kan vel folk si? Dette er ikke passende.

Romanen treffer godt i beskrivelsen om hvordan overklassen lever på den tida boka omhandler, slutten av 1800-tallet. Klasseskillene og synet på kvinner likeså. Det er tid for nytenking i landet, og Ellinor representerer en moderne, liberal kvinneskikkelse, i motsetning til Cecilie, som er en konservativ sosietetskvinne, datter av en engelsk lord.  

En spennende og lettlest koseroman, som er første bok i en serie om familien Winther i Trondheim. Ser ikke bort fra at jeg får lyst til å lese mer om dem. Det kan se ut til at flere romaner i serie dukker opp i innbundet bokform for tida. Et ledd i debatten om kiosklitteratur kontra "seriøs" litteratur?

Pitch forlag 
2018
348 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket

4 kommentarer:

 1. Historiske romaner er alltid spennende, og spesielt når de foregår lokalt. Denne høres fin ut, til tross for "kiosklitteratur" preget. Jeg sitter ikke på min høye hest og dømmer noen, selv Jo Nesbø selges jo på butikken :)

  SvarSlett
 2. Denne fikk jeg lyst til å lese, liker også godt historiske romaner! Tusen takk for tips, Åslaug og ha en riktig god påske! :-)

  SvarSlett
 3. Tusen takk for hyggelig omtale av romanen, Åslaug! Debatten om hva en bok "er/ikke er", skal jeg ikke blande meg bort i. Romanen står helt fint på egne ben, og det viktigste er lesegleden den gir:) Håper dere også vil lese, Tine og Beathe! Beste hilsen Katrine Wessel-Aas.

  SvarSlett
 4. Takk for boktips.

  Eg ynskjer deg god påske !

  SvarSlett