tirsdag 10. april 2018

Erika Fatland: Grensen (Fakta, reise)

Dette blir en kort liten smakebit fra av en lang, innholdsrik reise, gjennomført av  Erika Fatland. Reisen hun har gjort er en helt utrolig spennende, strabasiøs og eventylig reise med ulike framkomstmidler gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og til slutt Norge. Hun har vært innom 14 land, i løpet av  259 dager.  Målet var å samle historien til alle Russlands naboland, ikke Russlands historie. Dette har Fatland gjort ved bruke kildemateriale for å fram fakta, vitnemål fra mennesker hun møter, og egne refleksjoner og følelser etter hvert som reisen går fram.
Russlands omkrets er nesten 58.000 kilometer, og nabolandene som ligger i Europa og Asia . Her har alle avarter av styresett, fra det falske diktaturet Nord Korea til et av verdens beste demokrati, Norge. Russland har til alle tider, som en stormakt, underlagt seg andre folkeslag, flyttet grenser og gjort diverse overgrep som det fremdels funnes spor etter. Fatland møter mange mennesker som sitter med sterke minner gjennom generasjoner fra slike hendelser. Og hun klarer å gi disse et ansikt, slik at leseren tar inn over seg det vi vanligvis bare leser om, i  en verden som er så fjern at det for de fleste av oss er som i et eventyr. Men her er det ikke bare eventyr, men tøff realisme.  

 Historiske fakta ispedd forfatterens møter med ulike mennesker fra fremmede land og kulturer gjorde denne boka så absolutt lesverdig! Jeg er imponert over vågemotet og nysgjerrighet en til Erika Fatland, som resulterte i denne flotte boka.

artemisia og  leseogreiselyst har også blogget om boka.

Kagge forlag
2017
642 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Ja, hun er beintøff denne dama. Og boka er kjempeinteressant! I morgen skal jeg høre henne på litteraturhuset i Trindheim. Gleder meg. Takk for link.:)

    SvarSlett
  2. Flott omtale, det er ofte vanskelig å skrive kortfattet om en lang og innholdsrik bok. Jeg har boken liggende, men til tross for at jeg har lest flere begeistrede blogginnlegg om den, så står den støtt i hylla. Kanskje den skal få bli med på sommerferie, da er de andre prosjektene mine avsluttet :) Ha en fin dag Åslaug!

    SvarSlett