onsdag 11. april 2018

Jan Kjærstad: Berge (Roman)


Blankvann i Nordmarka, august 2008. Fem mennesker blir funnet med strupene skåret over. Ap-pampen Arve Storefjell, datteren Gry, hennes franske kjæreste og hans datter.  Alle går ut fra at terrorister står bak ugjerningen.

Historien er blir fortalt gjennom tre stemmer, som forteller fra sitt ståsted. Vi møter journalist Ine Wang som nettopp har skrevet en biografi om Storefjell. Hun har følt seg akterutseilt i det siste, men drapene endrer alt. Hun kan nå lage et portrettintervju om Berge og om hans forhold til avdøde, Gry Storefjell.
Tingrettsdommer Peter Malm, med et britiske vaner, lever et tilbaketrukket liv og ikke opptatt av oppmerksomhet. Men for han vil også denne saken endre alt.
Den tredje fortelleren er Nicolai Berge, ekskjæreste til Gry. Han har egentlig aldri klart å glemme henne. Han har aldri nådd opp til "å bli noe stort", slik som foreldrene og samfunnet forøvrig har hatt store forventninger til. Han skriver noveller og liker seg best i skogen ved bålet.

I denne romanen er domstolen teateret. Vi opplever at vitnene og tilhørerne i rettsalen har forhåndsdømt den tiltalte. Vitner, sakkyndige og etterforskere er styrt av mediene. Jeg opplever en sterk kritikk og satire over media og rettsapparatet. Mangel på objektivitet og rettferdighet i rettssalen. Vi opplever også hvordan massene samler seg mot offeret. Noe vi kjenner igjen fra mediaverdenen mer og mer etter hvert. Nicolai Berge representerer både den svake og mislykkede, men også som den intellektuelle og kreative. 

Romanen er svært strukturert og godt skrevet. De tre som forteller historien uttrykker seg ulikt, noe Kjærstad får godt fram ved å bruke språket på forskjellig måte, slik at karakterene blir autentisk og ekte. Romanen har svært mange kvaliteter, og er en tankevekker for oss som leser den. En bok jeg har lest med stor interesse og glede, sjøl om den ikke akkurat er særlig oppløftende. Den bygger seg opp mot en dramatisk slutt, der leseren blir sittende igjen med et stort spørsmålet. Svaret ikke er gitt, så her har fantasien fritt spillerom. 
En bok mange har lest og likt. Anbefales på det varmeste.
  

Aschehoug
2017
379 sider
Bokmål
Leseeksemplar


1 kommentar:

  1. Enig dette var en veldig bra roman, helt topp. Godt skrevet.

    SvarSlett