tirsdag 17. april 2018

Niels Fredrik Dahl: Mor om natten (Roman)



Forfatteren har lenge tenkt at han skal skrive en historie om sin far, men da moren overlot til ham en "nattbok", skrevet for hånd i mørke netter, der hun sleit med depresjon og migrene, blir dette bakgrunnen for hans fortelling. "Nattboken" var egentlig ment som en rapport til huslegen, som hun ikke torde å åpne seg for. 

Moren var født og oppvokst i Molde, der hun opplevde bombing av byen som 14-åring, noe som preget henne senere i livet. Faren hennes sviktet familien moralsk og økonomiske, noe som også forvirret den unge jenta. De mange tøffe migreneanfallene og depresjonene som blir en del av livet hennes,  satte også spor i sønnen. Det blir en taushet i familien, da ingen snakker om problemene. Det er ingen nærhet mellom foreldre og barn.  

Først noen år etter at moren døde, tar han fram boka hun ga ham, og han kan nå se at de hadde mye til felles, noe som fører til at han klarer å forstå henne bedre. Han bestemmer seg for å skrive om sin mor. Etter hvert som han leser og skriver, blir romanen om moren etter hvert like mye en bok om han sjøl. Han innser at mange av morens unnvikelser og mangel på åpenhet, er hans egne. Og hennes overlevelsesmekanismer blir dermed hans. Å se seg sjøl gjennom moren er poetisk og gripende beskrevet. 
" Jeg visste ikke hva det heter, jeg visste ikke at det finnes hundre former for frykt, tusen former for frykt, jeg visste ikke hvor vondt det gjorde å være så redd, jeg visste ikke at jeg skulle leve livet mitt på vei mot det samme, på vei mot den hun var."

Det er velskrevet roman som både er realistisk og full av kjærlighet. En svært ærlig roman som det er umulig å ikke bli berørt av. 

Forlaget Oktober
2017
226 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Å ja, denne likte jeg også veldig godt. Flott omtale Åslaug, håper flere får øynene opp for denne boken :)

    SvarSlett
  2. Enig, jeg synes denne var en flott roman. Jeg synes den var skrevet så følsomt og fint, den berørte meg langt inn i hjerterøttene. Han kan ikke ha hatt en enkel barndom. Jeg liker bøkene hans veldig godt og spesielt " På veg til en venn" den har jeg lest flere ganger og jeg så at han hadde nok en del biografiske opplevelser å ta av.

    SvarSlett