tirsdag 15. mai 2018

Margit Walsø: Parfymeorgelet (Roman)


Her handler det om dufter! Vi møter Ingrid på tjuefem, som abeider i et laboratorium i Trondheim. Men hun trives ikke. Etter en tid hjemme på Sunndalsøra, finner hun et parfymeorgel, en slags hylle for samling av parfymeessenser, som faren har etterlatt seg. Hun vil finne ut mer om farens liv, og drar til Grasse, parfymebyen i Provence. Egentlig vet hun ikke hva hun vil med livet sitt, så denne reisen blir et forsøk på å finne sin plass, både som eget individ og i samspill med andre.

I Grasse får hun etter noe om og men en jobb i den berømte parfymefabrikken til Sonja Remy, som er en av de store innen parfyme. Men hun føler seg ikke helt velkommen, da alle som arbeider der har gjennom generasjoner holdt på innenfor parfymeproduksjonen, og hun føler seg som en inntrenger. Men Gerard, en av Sonjas mest betrodde, tar godt imot henne. Og etter hvert blir hun venner med to av de som arbeider der, Claire og Jean, som hun samarbeider med i laboratoriet i arbeidet med duftene. Med sine laboratorieerfaringer, lærer hun raskt om ekstraksjoner av roser, iris, jasmin og andre sterkt luktende planter. Luktmolekylene trekkes ut og vaskes med alkohol til høyere og høyere konsentrasjoner, og luktene kan mikses til nye lukter. Interessant lesning.

Det er stor kamp mellem de ulike fabrikkene om å skape de beste syntetiske duftene, og nå er Sonja i den situasjon at hun må klare å skape en vinnerduft for å oppretthold sin status og sitt omdømme innefor bransjen.  Ingrid får et viktig oppdrag som hun arbeider med i all hemmelighet på fritida si.
  
Romanen går grundig til verks når det gjelder å beskrive de innviklede prosessen når duftmolekylene skal trekkes ut, og en utrolig mengde blomster og planter blir nevnt. 
Ingrid skriver notater om arbeidet sitt, men også tanker om det som skjer rundt henne.
 "Rose inneholder hundrevis av ulik molekyler, og ennnå er ikke alle kartlagt. Blomster gir parfymen en avrundet sødme, eleganse og fylde. Kjærlighet gjør blind, sies det. Men en forelskesle er å se. Få øye på noe som jeg ikke har sett før."

En godt komponert roman om et arbeidsfelt som er svært eksotisk og spennende. Til tider så detaljert at jeg lett falt av lasset, men samtidig ikke slik at boka ble kjedelig. Det som driver romanen framover er hele tiden Ingrids tanker om faren og morens mislykkede samliv. Vi aner savnet etter faren som alltid var mye borte og framfor alt Ingrids ønske om å finne sannheten om han. Og til syvende og sist å kanskje dermed finne seg sjøl. 

Vigmostad Bjørke
2018
268 sider
Bokmål
Leseeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar