lørdag 26. mai 2018

Marit Eikemo: Gratis og uforpliktande verdivurdering (Roman)




 Her møter vi Hanne og Andreas, et middelklassepar i førtiårene med to små barn. Hanne har i det siste bare sett negativt på leiligheten de bor i. Det er blitt for trangt, hun ser bare rotet hun ikke klarer å gjøre noe med, og nå ønsker hun et nytt hus. Ønsket er blitt så sterkt at hun ikke klarer å forholde seg til hverdagen lenger. Og når et hus i Lerkeveien dukker opp for salg, MÅ hun ha dette. Drømmehuset! Nå skal alt bli bra, Men huset ligger i en prisklasse over det de egentlig ikke makter. Likevel er Hanne så tent på at dette huset, og ikke noe annet, vil være perfekt for dem. Ekteskapet vil bli bedre, for når hun tenker etter fungerer ikke alt som hun ønsker. Familielivet blir helt sikkert mye bedre. Tanken på alt det perfekte hun skal gjøre sammen med barna, og for dem, vil de bare oppnå i dette huset. Hanne kaster seg over møter med bank og ny verdivurdering av leiligheta de allerede eier. Planer for møblering, kjøp og salg av inventar og alt som må gjøres i denne sammenhengen. 
Underveis begynner Hanne å lure på om Andreas virkelig er like opptatt som henne av å flytte til nytt hus. Huset i Lerkeveien er av eldre årgang og trenger sikkert mye oppussing, mye arbeid og penger for å få i orden. Andreas er mer jordnær enn henne i husdrømmene. Og når det røyner på som verst, og visningsdagen dukker opp, er de begge frustrerte.  For nå har de vært nødt til å sette en verdi på det livet de har, og vurdere dette opp mot et nytt og ukjent. Og da dukker plutselig hemmeligheter opp, hemmeligheter som kan være skjebnesvangre for dem begge 
Marit Eikemo er innom mange tema i denne romanen. Behovet for å endre på det trygge og bestående. Tro på at graset er grønnere på den andre sida av gjerdet.  Higen etter noe "anna". Noe som ligner mer det "de andre" har. Den stadige utilfredsheten, drømmeriene. Ekteskapsproblemer. Eiendomsbransjen på godt og ondt. Det meste av dette vil vel de fleste av oss kjenne igjen, sjøl om jeg må innrømme at Hannes harde kjør og lite realistiske væremåte irriterte meg. Men historien er blitt en slags målestokk på dagens livsstandard i vårt overflodssamfunn, og dette har Eikemo virkelig klart å få fram i denne romanen.
Samlaget
2018
Nynorsk
Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Denne skal jeg lese ser jeg. Ha en fin solskinnsdag ,

    SvarSlett
  2. Eikemo har jo rykte på seg for å skrive frem irriterende hovedpersoner, det greide hun denne gangen også. Gøy at du har lest, jeg likte denne veldig godt :)

    SvarSlett