mandag 28. mai 2018

Sofia Lundberg: Den røde adresseboken (Roman)




"En gripende relasjonsroman som spenner over et helt liv og tar leseren med på en reise til svunne tiders Paris, New York og Stockholm."

Doris er blitt 98 år og bor alene i en leilighet i Stockholm. Hun er blitt skral i det siste, og etter et par uhell, havner hun på sykehus. Hun har ingen familie i nærheten, bare Jenny, som bor i USA. Hun har er datterdatter av Doris sin søster som døde for lenge siden, men Jenny har alltid sett på Doris som sin mormor, og har stor omsorg for henne, til trass for den lange avstanden mellom dem.

Doris har hatt en adressebok siden 1928, hvor navnene til de som har betydd noe for henne står skrevet. Etter hvert som personene dør, setter hun et strek over navnet deres i adresseboka. I de senere år har hun skrevet ned historien om disse menneskene, og hvilken betydning de har hatt for henne. Disse fortellingene, som nærmest er blitt en slags dagbok, har hun samlet i et par bokser i leiligheten sin. Og hun har egentlig skrevet dem med tanke på Jenny.

Historiene er blitt til Doris sin livshistorie, med mange vanskelige og tøffe år, men også et liv der hun møter fascinerende og bra mennesker. Det handler blant anna om hennes store kjærlighet til , som hun aldri har glemt. De ble skilt på grunn av krig og lange avstander med dårlig kommunikasjonsmåter.

Ideen bak boka har forfatteren fra en virkelig historie:
"Som barn var jeg mye sammen med min farmors søster Doris. Hun giftet seg aldri, og da bestemoren min døde – altfor ung – flyttet Doris inn og tok vare på pappa og bestefaren min. Doris var en sånn type som bakte og lagde mat, og hadde alltid en klem på lur. Hun fortalte de mest vidunderlige historier om barndommen og ungdomstiden sin. De siste dagene av livet sitt var hun alene, og da vi kom til leiligheten hennes for å rydde etter hennes død, fant jeg en adressebok i bokhyllen i gangen. Den var full av navn jeg ikke kjente, og majoriteten med en strek gjennom dem og ordet DØD skrevet i skjelvende bokstaver i margen. Da jeg så dette ble jeg så opprørt, og det var så vondt å innse hvor ensom hun måtte ha vært de siste årene i livet sitt. Det var noe jeg aldri helt kunne glemme, og det var det som ga meg ideen til Den røde adresseboken mange år senere."

En gripende reise i tid, fra barndom til alderdom. Koselig og samtidig rørende og vemodig. En bok du slapper av med og leser med glede.

Cappelen Damm
2018
331 sider
Oversatt av Kari Engen
Lånt på biblioteket 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar