torsdag 7. juni 2018

Kjell Erling Bardal: Portåpneren (Roman)


Fra forlaget:"Dette er en frittstående oppfølger av "Et blått sjal av bly" som utkom i 2014 og som var Kjell Erling Bardals debutroman. Den gang fikk boken mye rosende omtale, men vi kan forsikre at "Portåpneren" er enda mye bedre. Denne boken har alt. Her møtes spenning, overgrep, hevn, galskap, kjærlighet, begjær, humor og guddommelig tro så frodig og vakkert formulert som selve landskapet hvor alt foregår. Landskapet er selvfølgelig Helgeland."

Ja, du verden for en roman! Ingen overdrivelse fra forlaget her. 
Vi møter Elias Anker, en mann som nettopp har kommet hjem fra Amerika. Han dro dit sammen med faren for 30 år siden, da han var liten gutt. Faren stakk av da det begynte å brenne under føttene til han og fire andre menn i en pedofilsak. 
Nå starter Elias opp en sekt, Herrens lys, der han får med seg åtte damer, alle godt utplukket i forhold til å danne et eget samfunn. Men målet er ikke at dette skal vare så lenge, målet er nemlig døden. Men han mangler en Portåpner, en som kan åpne veien til Paradis. En av kvinnenne, Maria, som er hans søskenbarn, og de lekte sammen som barn, er utplukket til gi ham denne åpneren. 

Men hvordan kan disse kvinnene gi seg over til en fantast som driver dem i døden? Maria opplever det slik da hun møter han: "Han legger hendene på skuldrene hennes. Kraften hans fosser inn i henne som en blodoverføring. Hun nikker sanseløst. Har ingen egen stemme lenger. Styrken hans fyller alle kroppens hulrom. Hun er erbret og utslettet." Det er slike store karismatiske menn som har ledet sine følgere i elendighet gjennom tdene. 

Etter hvert dukker en ny historie inn i romanen. En journalist og forfatter, Erling Bærø, har skrevet en bok, "Et blått sjal av bly". (Her ble jeg sannelig noe overrasket, da dette er tittelen på den første boka til Kjell Erling Bardal - og navnelikheten er jo påfallende!) Boka skal filmatiseres, og et filmteam ankommer. Samtidig dukker det opp en tysk illusjonist og en gruppe akrobater, fargerike mennesker. Lederen for filmteamet er en svært vakker kvinne. Erling Bærø, som er lykkelig gift med Kaisa, har adoptivsønnen Kim og venter barn, blir  konsulent ved filmingen. Men han blir også involvert i Herrens lys, da han skal skrive om den karismatiske Elias og sekten hans.


Jeg klarte ikke å legge boka fra meg, for her var mange spennende ingredienser, velskrevet og fantasifull redigert. Jeg likte denne boka minst like godt som den første. Hurra for en ny, flott forfatter, som skriver en blanding av krim og superspennende roman. Her vil vi ha flere slike bøker!

Fair forlag
2018
426 sider
Bokmål
Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Så gøy at du har lest og likt, det har jeg også. Gleder meg til neste bok ut fra denne kanten!

    SvarSlett