søndag 10. juni 2018

Peter May: Lewisbrikkene (Roman)


"Fin Macleod, nå sikkerhetssjef for en privat eiendom på Isle of Lewis, får i oppdrag å etterforske en bølge av ulovlig jakt på øya. Under etterforskningen gjenforenes Fin med Whistler Macaskill, en lokal krypskytter som var hans bestevenn i tenårene. Whistler har lenge båret på en hemmelighet, og når gjenforeningen plutselig tar en mørk, voldsom vending, innser Fin at sannheten vil være ødeleggende for øya. "

Lewisbrikkene er den tredje, avsluttende delen i Peter Mays Lewis-trilogi etter Svarthuset og Lewismannen, to bøker som jeg las for en stund siden. Dette er engasjerende, hjerteskjærende og gripende krim fra et miljø som gir et  fremmedartet og fascinerende bakteppe for alt som skjer. Vi er på Hebridene, nærmere bestemt ytre del av øyene, Her er det bratte, svarte klipper og nakne strender, Og ofte legger det seg en tett skodde som et mystisk teppe over landskapet. 

Fin har nå slått seg ned i Lewis, sammen med Marsaili. De passer barnet til sønnen Fionnlagh, mens han og kjæretsen studerer i byen.  Fin har tatt på seg å få slutt på tyvfiskeriet som foregår på øya, men vet da at han må konfrontere vennen fra skoletida, Whistler.  Dette liker Fin dårlig. De to har vært knyttet sammen gjennom en hendelse der bestefedrene deres var utsatt for en katastrofe for lenge siden, og Fins bestefar reddet livet til Whistlers bestefar. Senere har Whistler reddet livet til Fin. 
Nå har de to ved en tilfeldighet funnet et gammelt flyvrak, i bunnen av en sjø som plutselig forsvinner i et synkehull. I vraket finner de restene av en person. Barndomsvennen Roddy forsvant plutselig for en del år siden, og nå har de funnet ham. Både Whistler, Fin og Roddy hadde spilt i band, Solas, der vokalisten var den vakre Mairead, som alle guttene var forelsket i.  

I det lille øysamfunnet skjer mye, og mange hemmeligheter avsløres etter hvert. Whistler er en god treskjærer, og har på oppdrag av godseieren laget noen sjakkbrikker, i stor størrelse. Disse skal brukes i forbindelse med en utstilling. Sjøl om brikkene er laget på bestilling, får han aldri betalt for dem, da godseieren mener at han skylder penger for leie av svarthuset han bor i.  Dette er en del av dette samfunnet, med store statusforskjeller. Der folket tilsynelatende lever etter gamle regler og påbud, men i ly av mørket skjer brudd på kirkens og godseiernes regler, nå og i alle årtider. Fin, som planlegger å bosette seg her og finne ro etter en vond tid, oppdager at barndommens Lewis ikke er slik han hadde tenkt. 

Utrolig godt skrevet, mangfoldig og herlig spennende. Og med naturbeskrivelser som fører deg rett inn i Hebridenes lunefulle natur. Anbefales!

The Lewis Chessmen
Lewisbrikkene kom visstnok fra Norge. Både Tine og Artemisia har skrevet mer om disse på sin blogg.

 rosemarieartemisiasverdenbeathe og tine og sikkert flere har lest boka.

Goliat forlag
2018
315 sider
Oversatt av Ragnhild Aasland Sekne
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Det er herlig å se at alle liker disse bøkene, også du. Takk for lenke Åslaug :)

    SvarSlett
  2. Så bra at du har lest og likt disse bøkene, Åslaug! Jeg kan anbefale en bok som heter "Fuglekikkeren" som er litt i samme gate som disse bøkene.

    SvarSlett