tirsdag 12. juni 2018

Sara Omar: Dødevaskeren (Roman)


Sara Omar har vekt oppsikt i Danmark med denne boka, og hun har vunnet flere priser. Dette er en bok som ikke er lett å lese. Jeg varierte mellom å være trist, forferdelig lei meg, sjokkert og rasende. Og følte meg så totalt hjelpesløs. For hva kan en stille opp mot en så vanvittig forkastelige kultur !


Vi er i Kurdistan. Det er krig, Saddam Hussein herjer mot sine fiender, kurderne. Den nyfødte lille Frmesk, er ikke ønsket av faren på grunn av at hun er jente. Hun er dessuten født skallet, med en liten hvit hårtust på hodet.  Dette kan bety at hun er forbannet av Allah. Farmoren ønsker å få henne omskåret så snart som mulig, men moren er redd hun er for svak for et slikt inngrep.  Hun er også redd for at den brutale mannen hun er tvangsgiftet med, vil drepe den lille jenta, og hun ber foreldrene om å ta seg av henne. 

Gawhar, som er Frmeks mormor, er dødevasker. Hun tar seg av alle kvinnenen som ingen vil ha noe med å gjøre, eller vil begrave. Dette er kvinner som blir drept i vanære og skam. Vi leser om den unge jenta som ikke blør i brudeseng, og som dermed blir drept da hun må være uren. En gravid kvinne får kappet av en hånd og deretter skutt. Hun mistenkes for å få barnet med en annen enn den gamle mannen hun er gift med. Da er både hun og barnet syndige og må bøte med livet. Og ikke nok med det, en gruppe mennesker med sakser og kniver vil skjære livmoren ut av den døde kvinnen, for ikke noe er mer urent enn en skjøges livmor. "Vi skal ha den horungen ut og livmoren hogd i to", brøler de. En jente får menstruasjon da hun er ute og sykler, og faren koker av raseri. Hans datter er skjendet, og dermed kapper han tunge og ører av henne. Den lille jenta blør til døde, og moren hennes tenner på seg sjøl i fortvilelse.  Og mennen jubler over straffen over skjøgene. 

Frmesks bestefar, Gawhars mann, er pensjonert oberst, med stor interesse for litteratur. Han leser også Bibelen i tillegg til Koranen. Han ser verden med andre øyne, og er en mildere mann enn de andre. Men besteforeldrene klarer likevel ikke å beskytte Frmesk mot overgrep og brutalitet i denne grusomme verden preget av krig og folkehat. 

Boka er delt inn slik at vi opplever Frmesks barndom til hun er fem år. Hva som skjer i alle år fram til 2016, aner vi bare konturene av. I 2016 møter vi Frmesk som pasient på et sykehus i Danmark. Hun skal gjennomgå en operasjon, og har grusomme mareritt om natta. Her blir hun kjent med en annen kurdisk jente, Darya, som venter på å bli giftet bort til en ukjent slektning. Men er dette en kvinne hun kan stole på?

Det er bare en ting å si om denne boka, og det er at nå må vi åpne øynene for at det finnes skrekkelige overgrep innenfor visse muslimske kulturer. Jeg har lest mange historier skrevet av kvinner innenfor dette skrekkveldet av kvinneforakt. Men denne boka ble utrolig tøff. Vi leser om incest, pedofili, vold, voldtekt, æresdrap, og sosial kontroll . Vi leser om hvordan det muslimske patriarkatet bruker religionen til å legitimere ugjerningen, i Allahs navn. Og jeg blir mer og mer hjelpesløs fortvilt over det jeg leser.  Hvordan kan en bryte disse vanvittige handlingene?  Koranen bli misbrukt for å kneble  kvinnene. Løsrevne sitater brukes til menns fordel, for kvinner får alltid skylden for å friste mannen. Og et kvinneliv er lite verd. Dette vet kvinnene fra de er små, så de stiller svakt når noen blir tatt for å være urene. Stiller de ikke opp for mannens tolkingene av Koranen på dette området, blir de lett et offer sjøl. Med andre ord er de tapere, uansett. 

En bok alle bør lese, og som bør føre til sterk solidaritet med kvinnene som blir ofre for overgrep gjort i Koranens navn.  

Ashehoug
2018
333 sider
Oversatt av Hilde Rød-Larsen
Lånt på biblioteket

3 kommentarer:

  1. Enig med deg!Jeg ble så opprørt av den boka, håper mange leser den og føler med kvinnen. For en mannsverden de lever i, uff!

    SvarSlett
  2. Flott omtale, med grundig handlingsreferat. Jeg likte også boken godt, selv om jeg ble irritert på mange av kvinnene i boken som er med å bidra til at denne kulturen opprettholdes. Som deg likte jeg Frmesks bestefar, en reflektert mann, som satte alle de tingene de gjør i tradisjonens navn i perspektiv.

    SvarSlett
  3. En fin omtale! Jeg skal lese denne boken, men må innrømme at jeg har utsatt det fordi jeg gruer meg litt. Jeg har lest omtaler av den og ser at det er en bok man blir riktig opprørt av.

    SvarSlett