onsdag 18. juli 2018

Gaute Wicksander: Liket i slottsparken


I 15 år har Harald Gautneb, Ulf André Andersen og Audun Wicstrand-Iversen skrevet bok. Denne høsten kommer  "Liket i slottsparken. De tre forfatterne sier sjøl at de er svært ulike, men de jobber likt. Dette har resultert i en forrykende krim.

Handlingen er lagt til 2001. Hele Norge følger med på bryllupet til Haakon og Mette Marit. Men natta før blir det funnet et lik i slottsparken, et lik som har ligget lenge. Saken blir dysset ned i media. Bryllupet må ha første prioritet. Også fra slottet blir det meldt at de døde må ligge i fred, ikke noe oppstyr.

Samtidig er finansmannen Max Nordtveit opptatt av verdivurderinger på aksjmarkedet, der blant anna NRK er innblandet. Max kjenner lukten av loff., loff med sirup på. " Når finansfolk lukter penger, sier de alltid loff. Når de har gjort en god handel, og det er penger som fordeles, kan man høre voksne mennesker rope "Vi vil ha loff".

Astrid Dale, journalist, har nylig hatt en brutal opplevelse, der hun ble voldtatt av kollega. Ingen har tillit til hennes forklaringer, og nå føler hun seg skitten og nedverdiget. Hun ønsker hevn over voldtekstmannen. Hun har skrevet kongestoff i det siste, noe hun er møkk lei av. 

Her blir det stort politisk spill, der mektige krefter står bak. En gammel pakt kommer for dagen, med bakgrunn tilbake til kong Haakons ankomst til Norge. Under frihetsdagene i 1954 ble et kuppforsøk mot kongehuset avslørt, men Pakten har likevel klart å overleve. De infiltrerer maktapparatet, med et mål for øyet: Norsk sosialistisk republikk.

Max Nortveit og Astrid Dale må arbeide sammen for å finne fram i det som skjer, innefor finansverden og Aker Brygge, på Slottet, i Dagbladet og innenfor politiet. De er i utgangspunktet ikke særlig positiv innstilt til samarbeid.  Max er en tøff mann med et direkte og røft språk, og han hater journalister. Astrid er også fritttalende, og hater finansfolk. Men de har en felles interesse i å rydde opp i korrupsjonen og maktovergrepene.

Jeg var faktisk litt skeptisk i utgangspunktet, tre forfattere fra hovedstaden som skrev krim. Men her måtte jeg bare overgi meg til spenningen og all dramatikken.  Det ble en "bolsardag" * på terrassen, ikke noe ble gjort før boka var lest ferdig. Nå lurer jeg bare på om det må bli en oppfølger, for her er det mange løse tråder som trenger å nøstes opp. Både Astrid og Max har ugjorte oppgaver, så jeg venter spent......
(* en dag da ingenting blir gjort, en gir blaffen i planer og oppgaver.) 

juritzen forlag
2018
441 sider
Bokmål
Ikke korrekturlest lesereksemplar 

1 kommentar:

  1. Så gøy å høre at denne var bra. Har samme følelser som deg når før jeg begynner å lese, "kan dette bli bra da?" Det er den eneste ordentlige boken jeg har med til Tyrkia, så det skal bli kjekt å holde i bok om ikke lenge :)

    SvarSlett