torsdag 20. september 2018

Simon Stranger: Leksikon om lys og mørke

"Leksikon om lys og mørke - roman" av Simon Stranger

Romanen åpner med å fortelle om en "snublestein".  Snublesteinene er brostein i messing med navn på rom og jødiske ofre for Holocaust, plassert foran stedene der de bodde, et prosjekt av den tyske kunstneren Gunter Demning. I Klostergata 35 i Trondheim ligger snublesteinen over Hirsch Komissar, oldefar til Strangers kone.

 Stranger er altså gift med en etterkommer etter en familie som bodde i Trondheim på femtitallet, i den beryktede boligen "Bandeklosteret" i Jonsvannsveien. Han ønsker å finne ut mer om hvorfor en jødisk familie kunne bosette seg der, og bakgrunnen deres. Stranger er opptatt av å vite mer om sin svigerfamilie, hvordan de opplevde etterkrigsåra, etter den grusomme historien jødene ble utsatt for, og der de mistet Hirsch, og flere måtte rømme landet. Men han ønsker også å vite mer om den onde og fryktede Rinnan, som altså bodde i huset under krigen.

Rinnan var småvokst og spesiell. Han hadde ingen venner, og ingen jenter så etter den sære gutten. Men han var intelligent og oppfinnsom, og klarte raskt å innynde seg blant guttene ved å være den eneste som kjørte bil.  Sjåfør ville alle ha. Han hadde evner til å snakke med folk, og som selger kom han i kontakt med mange. Dette utnyttet han da han ble kontaktet av tyskerne for å være nazistenes  agent. Han anga villig vekk alle han kunne, for penger og andre goder. Nå kunne han hevne de som hadde mobbet han i oppveksten. Totalt uten samvittighet ble han et monster, som torturerte og drepte svært mange mennesker. I Trøndelag og Møre og Romsdal vervet han medlemmer til Bandeklosteret, og klarte å infiltrere folk inn i motstandsbevegelsen, noe som førte til at mange ble fanget og drept. Noen av disse var fra familien Komissar. 


Denne boka er fantastisk godt skrevet. Ved å bruke alfabetet som kapitteltitler, får forfatteren fram en masse ord som beskriver mange hendelser, følelser og begrep samtidig. Et eksempel : M for mørket, mistro og misunnelser. M for mørkecelle på Falstad, M for musikken og for minnene, M for monsteret, M for motstandsbevegelsen. 
Stranger klarer å balansere historien om jødene, spesielt familien Komissar, og den barbariske Rinnan. De konstruerte samtalene og historiene fra Rinnans barndom gir et bilde av en taper, og kan forklare hvordan et mobboffer kan utvikle seg til å bli en hevnende drapsmann. Tilfeldighetene som fører fram til katastrofen. Historien om familien Komissar, som kommer tilbake til Trondheim for å berge forretningen, og huskjøpet som fører til store problemer for dem, er godt beskrevet. Hvordan overlevelse skaper samhold, og evnen til å gå videre.  Dette er ingen fortelling om forfatteren, han blir en biperson som prøver å finne svar på flere vanskelige spørsmål. Og det har han klart med bravur!
En bok jeg håper mange leser, for dette var bra.
bjornebok,tinebeathe og sikkert mange flere har lest boka.

Aschehoug
2018
392 sider
Bokmål
Leseeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar