tirsdag 6. november 2018

Eirik Husby Sæther: Sett av den døde (Krim)

Sett av den døde av Eirik Husby Sæther (Innbundet)
Husby Sæther har skrevet flere bøker der etterforsker Mikael Wulf er med. Det er særlig skyggesidene i Oslo han beskriver,. Han har sjøl vært politi i hovedstaden, og kjenner byen på godt og ondt. Bøkene hans har ofte et budskap, der han vil sette fokus på negative tendenser i samfunnet, og gjøre oss oppmerksomme på de.
I denne boka møter vi prostitusjonsmiljøet, der salg skjer fra biler, på gata, i strippeklubber og i leiligheter. Det starter med at en ung kvinne blir funnet drept i skinnegangen ved Oslo S. Det viser seg at hun er drept tidligere og plassert der. Alt tyder på at hun er prostituert, men ingen vet hvem hun er. Mikael går ut fra at drapsmannen er en kunde, og etterforskningen er i gang.
Historien veksler mellom 2014 og 2016. Mikaels kollega Daniel får en henvendelse fra sin far, som hadde vært ambassadør, om å hente en russisk jente, som var datter til farens venninne da de bodde i Moskva for mange år siden. Motvillig drar han og henter Kira til Norge. Dette skjer i 2014. Kira ønsker å komme bort fra gata i Moskva, og tro at hun kan få en jobb i Norge. Men mange hendelser gjør livet vanskelig for henne, og etter hvert dukker venninnen fra Moskvas gater også opp.
Mikaels kone, Kathrine, er for tiden hjemmeværende etter fødsel, men lengter tilbake til livet ved politikammeret, der hun har har vært ID-ansvarlig. Hun jobber med en cold-case-sak hun ikke vil slippe. Når det viser det seg at mange tilfeldigheter fører sakene sammen, kommer løgner og korrupsjon inn i bildet. Mikael, Katrhrine og Daniel vet noe om hverandre, og ikke alt tåler dagslys.
En tøff bok fra et tøft miljø.  Husby Sæther legger ikke noe imellom, han ønsker å vise oss hvor rått og brutalt  prostitusjonsmiljøet er. Hans direkte og til tider groteske beskrivelser av dette gjør ikke boka til en roman du koser deg med på sengekanten. Jeg satt i sofaen på stua i full belysning og gjorde meg ferdig der.



Cappelen Damm
2018
366 sider
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Denne har jeg på vent. Ser frem til litt desemberferie så jeg får rukket og lest noen av bøkene på vent her..:)

    SvarSlett
  2. Flott omtale! Leser mye krim om dagen, så kanskje denne går med i dragsuget :)

    SvarSlett