mandag 28. januar 2019

Lars Mytting: Søsterklokkene (Roman)

Søsterklokkene

Da fikk jeg endelig tak i boka, som mange har skrevet gode omtaler om. 

I Gudbrandsdalen, i Ringebu - Fåvangdistriktet, har det gått et sagn gjennom årtider. Det handlet om Søsterklokkene. To kirkeklokker med en vakker og malmfull klang som hørtes lange veier. 
Klokkene ble støpt til minne om tvillingene Halfrid og Gunhild Hekne, som var sammenvokst fra hoftene og ned. De var på en måte opphøyd over andre, og hadde svært gode evner til å lage billedvev med sterke motiver. Da den ene søsteren ble syk, klarte den andre å fullføre veven før de begge døde.  Denne veven viste "skråpånatta", dommedag, og var spesielt vakkert men svært skremmende også. Kirkeklokkene ble støpt og gitt som gave til bygda av Heknefamilien, som på den tida var velstående. Veven etter de to søstrene ble hengt opp i den vakkert utskårete stavkirka i bygda. Dette er ikke tidfestet, men kunne være på 1100-tallet.

Så er historien flyttet til slutten av 1800-tallet. I bygda Butangen, et oppdiktet sted mellom Fåvang og Tretten, flytter en nyutdannet prest inn i presteboligen. 
Han ser forfallet i den gamle stavkirka, og ser at menigheten fryser seg sjuke der. Han ønsker å gi bygda en ny kirke. I Tyskland er det på denne tida stor interesse for å ta ned de gamle klenodiene og flytte de til ulike steder i landet. De ser verdien i de vakre byggverkene, og betaler godt for dem. I den anledning kommer en tysk arkitekt til bygda, for å detaljtegne kirka før den skal rives. 
Den unge Astrid Hekne, en sterk og vakker jente, gjør tjeneste i prestegården og blir kjent med verden utenfor bygda via aviser hun får låne fra presten, og via lange samtaler med den unge arkitekten. Hun kjenner at hun må oppleve mer enn å bli sittende som bondekone i den lille bygda. 

Dette er en roman full av dramatikk, sagn og historie blandet i skjønn forening. Her er gode kunnskaper om tida på slutten av 1800-tallet, slik at både personer og beskrivelser av bygdesamfunnet blir levende og troverdig. Myting forteller på en svært livaktig måte, med et språk som passer godt til bygene rundt Losnavatnet. Jeg levde meg helt inn i tida, med realistiske beskrivelser av slit og strev i hverdagen, der overtro og tro går side om side. Her var mye samarbeid og samhold, men også kamp for egne meninger og overlevelse. Og her er en vakker og romantisk kjærlighetshistorie som beveger leseren. Mytting har virkelig gjort det igjen! For en forteller!

Gyldendal
2018
443 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket

12 kommentarer:

 1. Takk for fin omtale. Denne boka skal eg lese. Har høyrt mykje vellæte om den.
  Og når eg får augene på rett kjøl og nye briller blir det lesing av alle gode bøkene som ligg på vent.
  Håpe du har gode vinterdagar.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Anne-Mari, synet er viktig! Er så glad jeg er istand til å lese bøker, med og uten briller, alt etter tida på dagen!

   Slett
 2. Har denne liggende. Må jeg lese den før nominering til BBP, mon tro?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Anita. Jeg kommer til å nominere den.

   Slett
  2. Du leser jo så mye, og har pløyd gjennom masse norsk2018, så derfor synes jeg det er interessant å høre hva du tenker om årets beste bøker.:)

   Slett
 3. Har litt problemer med begrepet romantisk kjærlighetshistorie, men joda, forsåvidt. Mer attrå og drift, kanskje, selv om mennene ønsket noe mer. Hun ville vel mest ut og frem her i livet.

  Men du verden, JA, dette er en bok man dukker inn i med hud og hår. Det er sjeldent at jeg lar meg underholde på en slik måte som Mytting gjorde. Det var godt for meg å leve meg inn i historien, og ikke like boken utifra sympati for personene.

  Det blir nominering også fra meg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Og så absolutt fra meg!

   Slett
  2. Da er dere minst tre stk for Mytting. Mange er for Kjos Fonn, noen for Marstein- og ellers aner jeg ikke..(bortsett fra Snøsøsteren i barn&ungdom, og muligens/forhåpentligvis Nini og En frivillig død i sakprosa.)
   Artig å spekulere litt, selv om det er hemmelig (frivillig hemmelig) valg:)

   Slett
  3. Spennede nominering, tenker jeg. Har mange på lista, og må bare tenke meg godt om når jeg prioriterer. Har ikke lest Nini og En frivillig død. Kanskje jeg rekker det før fristen går ut.

   Slett
  4. Ja, det er som regel vanskelig når man har lest så mye.
   Du rekker nok å lese begge de bøkene. Kvernelands er jo en tegneserie og tar ikke så lang tid, selv om den leses sakte og er emosjonelt sterk.
   Nini er så muntlig i formen og engasjerende at den går nok også fort unna, tenker jeg.

   Slett
 4. Jeg hører denne på lydbok for tiden og tror jeg hadde likt den bedre om jeg leste den. Det er ikke noe i veien med oppleseren, men jeg hører nok ikke ofte nok og derfor blir boken noe oppstykket for meg. Men jeg skal høre den ferdig, for så godt liker jeg både forfatter og bok. :-)

  SvarSlett
 5. Mitt navn er Darci Lyne. Dette er en veldig glad dag i mitt liv takket være den hjelpen som Dr. Nosakhare har gitt meg til å hjelpe meg med å gjenopprette min ex-ektemann med sin stave av kjærlighet og magi. Jeg var gift i 6 år, og det var så forferdelig fordi mannen min var virkelig juks og leter etter skilsmisse, men da jeg kom over Dr..nosakhare-e-post på internett om hvordan han har hjulpet så mange mennesker får deres ex tilbake og hjelp fikse forholdet og gjøre folk lykkelige i forholdet deres. Jeg forklarte situasjonen min, og da søkte jeg hans hjelp, men til min største overraskelse fortalte han meg at han ville hjelpe meg med mitt tilfelle, og at jeg nå feirer fordi mannen min helt har forandret seg til det bedre. Han vil alltid være ved min side og kan ikke gjøre noe uten min nåtid. Jeg nyter virkelig ekteskapet mitt, hva en flott feiring. Jeg vil fortsette å vitne på Internett fordi Dr..nosakhare er en sann spellcaster. TRENGER HJELP? TA KONTAKT MED
    -Email dr.nosakhare @ gmail.com
  Du kan også legge til ham på Whats-app: 2349083639501
  Han er det eneste svaret på problemet ditt og gjør at du føler deg glad i forholdet ditt. Og det er også perfekt i forholdet ditt. 1 kjærlighet stave 2 VIN EX BACK 3 FRUITS OF THE WOMAN 4 PROMOTION DEPELLED 5 spell av beskyttelse 6 spell av virksomhet 7. kontroller din partner * Få tilgang til partnerens hemmelige liv og passord til hans skap og telefon

  SvarSlett