søndag 24. februar 2019

Anders de la Motte: Høstdåd (Svensk krim)Jeg er ikke så begeistret for tykke bøker, så denne har blitt liggende en stund. Rundt 300 sider er passende, syns jeg. Det er mange av de beste bøkene jeg har lest som ligger langt under det. Men med en så spennende krim som denne, var det helt greit når jeg kom igang, og jeg glemte motforestillngene snart.

Romanen opererer med to perioder. I 1990 er fem ungdommer samlet for å feire at skolegangen er over, og de skal ut i voksenlivet snart. Sommerens siste bad er tradisjonelt lagt til et dypt vann ved et steinbrudd. Men denne gangen er det noe som skjer mellom dem, og neste morgen blir den musikalske og talentfulle Simon Vidje funnet død, noe som sjokkerer det lille samfunnet.

27 år senere møter vi drapsetterforsker Anna Vesper, som har hatt vanskelige opplevelser etter at hennes eksmann døde. Nå har hun fått ny stilling som politisjef i Mörkaby, en lite ukjent tettsted for henne. Hun har tatt med seg den seksten år gamle datteren Agnes. De to har hatt et anstrengt forhold i det siste, og Anna håper at flyttingen vil bli positivt for begge. De skal bo i en nyoppusset del av en tidligere kirke, Tabor. Eierne er Karl-Johan og Elisabeth Vidje. Det var deres sønn som ble funnet i steibruddet for 27 år siden.

Anna skal overta som politisjef etter Henry Morell. Han gir ikke så lett slipp på sin gamle post, og blander seg inn i Annas ledelse.  De to kommer ikke overens og det ender med at Anna må be ham fjerne seg fra politistasjonen. En av de fem ungdommene som var med på festen i steinbruddet var Morells sønn Alex.

Det første Anna og Agnes ser  når de ankommer huset de skal bo i, er et stort veggmaleri som fascinerere på flere måter. Motivet er malt av eieren, Karl-Johan Vidje, som nå er blind og bor på et pleiehjem. Maleriet beskriver det stedet sønnen på gården, Simon, omkom. 

Annas sterke evner som etterforsker får henne til å begynne å grave i den gamle saken. Det viser seg at den ble henlagt, som en ulykke, uten at det ble funnet ut hva som hadde skjedd. Nå blir en person funnet død i nærheten av det gamle ulykkesstedet, og mye tyder på at dette er relatert til den gamle saken. Anna oppdager at det ligger vegringer i veien for å nøste i både denne saken og i den gamle saken. Det ligger noe dystert og tynger under overflata i det lille samfunnet. Alle er redde for å si noe, det virker som om de er knuget under en felles taushet om det som skjedde for 27 år siden.

De la Motte har virkelig skrevet et intrikat plot som holder på leserens interesse gjennom hele saken fram til en sterk og svært overraskende oppklaring. Her er gode personskildringer og mye psykologi. Miljøet i det lille bygdesamfunnet som blir hardt prøvet da en av de unge, lovende blir revet bort, er godt skildret. Jeg må nok lese noen av de andre bøkene til forfatteren, da denne imponerte meg. 

Aschehoug
2018
544 sider
Oversatt av Bodil Engen
Bokmål
Lpnt på biblioteket


14 kommentarer:

 1. Helt enig med deg at han skriver godt. Jeg leser veldig lite krim, men denne imponerte. Den nye boka vinterdåd (?tror det er det den heter) har kommet ut nå. Den skal jeg lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kommer jeg sikkert til å lese også!

   Slett
 2. Vilket vackert omslag! Jag läser inte deckare, men tack för smakbit

  SvarSlett
 3. Tack för smakbiten. Har läst två böcker ur författarens första serie. Gillar dem så jag skall läsa mer av honom.

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten! Ännu inte läst något av denna författare, men är nyfiken på böckerna.

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten. Jag har inte läst något av författaren.

  SvarSlett
 6. Jeg blir mer og mer nysgjerrig på Motte. Dette bekrefter at jeg vil lese hans serie. Må de leses kronologisk, mon tro? Synes du det manglet noe?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, etter det jeg skjønner er det frittstående historier.Selv om jeg bare har lest denne. han skriver fengende.

   Slett
 7. Jeg har ikke lest mer enn en bok av Motte, men jeg fikk lyst til å lese flere nå. Jeg må se på hva som er i rette rekkefølge, jeg er håpløs sånn. Men tror det bare er tre bøker i denne serien?
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 8. Läser en hel del deckare, men har inte läst något av Motte. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Har läst en bok av honom, men var inte så imponerad. Tänker ge honom en ny chans, kanske den här serien.

  SvarSlett
 10. Fikk lyst å lese denne, men jeg har ikke lest noe av ham før, og serien ser ut til å romme et par bøker før denne :) Leser ikke mye krim om dagene, men det ene tar det andre, så jeg leser en hel masse andre ting :)

  SvarSlett
 11. Har inte läst något av författaren än. Tack för smakbiten!

  SvarSlett