søndag 17. februar 2019

Eivind Larssen: Etter dette skal vi bestandig være fra hverandre (Roman)


Etter dette skal vi bestandig være fra hverandre av Eivind Sudmann Larssen (Innbundet)
"Etter dette skal vi bestandig være fra hverandre er en velkomponert og gripende roman om hva store hendelser gjør med små liv. Den handler om forskjellige forsøk på å komme seg til hektene igjen og om hvordan livene våre henger sammen, ofte på uante måter. Kanskje er vi i stand til å se noe annet i våre medmennesker enn vi i utgangspunktet trodde var mulig?"


Det starter i "et lite hus som ligger tett inntil riksveien, et av disse brunmala trehusene man ser i et kort glimt om man kjører forbi." Her møter vi Sigrid, som er fotograf. Hun er kommet på uventet besøk hos sin far, enkemann og eier av huset. Han lager blyglassvinduer, i hovedsak til kirker.  Sigrid har nettopp forlatt Thomas, som har fått en uke på å pakke sakene sine . Hun har oppdaget at han har opprettet en egen e-potsadresse, der hun finner en hemmelig korrespondanse, med intime bilder, sendt og mottatt fra en gift kvnne han tidligere har vært sammen med.
Sigrid har eget studio som fotograf i Oslo. Vi følger Sigrid når hun har sin første fotoutstilling, og  hun oppdager at publikum ser og tolker bildene på en annen måte enn hva hun har tenkt. Hun kjenner at hun må arbeide på en annen måte med bildene sine.

Faren og Sigrid har et godt forhold, og nå har begge tid til å mimre over tider som er gått. Men hun ser at han taper seg hver dag, han stivner til og blir mindre mobil. Om nettene ligger hun og tenker over forholdet til Thomas, som er over. Er det noe som holder henne til Oslo lenger? Hun kan like godt lage et studio i det gamle huset hos faren. "Det er bedre slik. Jeg er mer enn det Thomas ble vant til. Jeg er mer når jeg er alene enn jeg noensinne fikk være sammen med ham." Men etter farens død blir det noe klaustrofobisk over huset, hun klarer ikke å forstå hvordan hun skal klare seg på egen hånd.
 
I resten av boka er det Thomas som forteller. Hans minner fra barndom, der han ofte følte seg alene. Hans møte med ungdomskjæresten når han er i morens begravelse på Lillehammer. Han har ikke holdt kontakt med moren på lenge. Han tenker tilbake på kunstopplevelser i litteraturen, som har påvirket han senere. Han ser at Sigrid og Thea er motstykker. Thea svelger verden, bruker og kaster den. For Sigrid er det omgivelsene som regjerer. Han tenker at "I siste ende er det et valg man foretar. Et spørsmål om perspektiv, Man velger om menneskene omkring deg bor i din verden, eller om du er på besøk i deres."


Interessant og velskrevet roman. Ulike perspektiv på et samlivsbrudd, der barndom og oppvekst påvirker prosessen.

Cappelen Damm
2018
176 sider
Bokmål
Lest som eBokBib


1 kommentar:

  1. Var ikke denne fin? jeg tror sannelig den ble med på nominasjonen min for 2018 :)

    SvarSlett