lørdag 16. februar 2019

Mikael Niemi: Bomb dem! (Ungdomsroman)

"Bomb dem!" av Mikael Niemi

Mikael Niemi har tidligere vunnet Augustprisen for Popmusikk fra Vittula. Dette er hans første ungdomsbok.
Hovedpersonen i denne ungdomsromanen er 16 år og går på videregående. Han deler klassekameratene sine inn i Dritter og Idioter. Drittene får det meste servert på sølvfat her i livet og har foreldre som passer på at alt går bra. Idiotene vet at Drittene alltid kommer til å vinne, men finner seg i det og vil bare være alle til lags. 

Hovedpersonen er fortellestemmen i boka. Det starter med at han dummer seg ut foran hele skolen, da han kjøper roser til sin store forelskelse, og hun bare slipper rosene på golvet og går. Alle ler av han. Han føler at hans sektenårige liv er slutt og hele skolen ser han dø. Hjemme setter han seg fortvilet ned, finner et kladdeark og en penn, og plutselig kommer det ord - et dikt! Han kjenner på ordenes kraft, og det blir flere linjer. Neste dag bestemmer han seg for at alle skal legge merke til han. Han skal ikke huskes som et null. Han tar på seg mamma vaskeforkle, et polysterforkle fra urtiden med et mønster en kan spy av. Styggere enn et migreneanfall. På skolen hagler det med stygge ord og betegnelser på ham, men han holder ut.  På vei ut hører han en jente si:" Sterkt! Du har fått dem i gang. Det funker"..
Dette inspirere han, og flere dikt kommer. Han får uttrykt frustrasjoner og sterke følelser gjennom disse. Han blir mer og mer vågal og fandenivoldsk:
"Bomb dritten. Bomb hjernene. Det runde skal bli et hjerte."  Han våger seg til å henge det på tavla på skolen.


Skoleledelsen reagerer på dikta som en trussel mot skolen, og politiet blir koblet inn. Snart er hele skolen involvert på ulikt vis. "Uskyldig" mobbing og skitkasting blir tøffere, og nå får  hovedpersonen støtte fra Pålle, en av guttene som tar skytsen mot skolen svært seriøst. Pålle lever i et hjem med vold og trusler, og er et mobboffer på skolen. Han har ordnet seg med et rom i en bunkers, der han trekker seg unna. Der har han også farens våpen, som han har stjålet. Mørke krefter sniker seg inn, og spenningen øker.

Niemi har skrevet boka etter at de finske skolemassakrene skjedde, og etter vår grusomme  22. juli-tragedie, og er derfor svært aktuell. Boka er svært engasjerende og spennende. Språket er tøft, rått og direkte. Men her er også humor. Oppdaget at hvert kapittel har egne navn, som Knapittel, Kaputtel, Katippel, Kipattel osv. En artig lek med ord. 

En ungdomsbok jeg absolutt anbefaler, fra 13 år +.

Cappelen Damm
2016
201 sider
Oversatt av Erik Johannes Krogstad
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar