torsdag 7. mars 2019

Belva Plain: Ringen er sluttet (Roman) Bokhyllelesing mars 2018


Belva Plain , født i 1919, er en av de store bestselgerforfattere i USA på slutten av 80 -årene og langt inn i vårt århundre. Hun solgte over 30 millioner bøker oversatt til 22 språk før hun døde i 2010. Bøkene er lette kjærlighetsromaner, men alltid med en alvorlig undertone. Gjerne hentet fra jødisk miljø i USA, da hun selv kom fra en jødisk familie. 

"Ringen er sluttet utspiller seg i New York på slutten av 1960-tallet, en tid hvor ungdomsopprøret var sterkt, verdinormer var i støpeskjeen og skyggene fra Vietnamkrigen nådde dem alle."

Vi møter Iris, som er datter av Anna. Anna har ikke fortalt hvem som er far til Iris, men han er tilstede i bakgrunnen, og følger datteren på avstand. Han heter Paul Werner, og er en velstående forretningsmann. Han er samboer med den vakre og sterke Ilse. Nå observerer han at Iris ikke har det bra i ekteskapet med Theo Stern, en anerkjent kirurg med mange blikk mot andre kvinner. Et tilsynelatende vellykket ekteskap er på randen, noe som også barna i familien blir påvirket av, særlig den eldste sønnen. Men hva er egentlig saken? Hva er sannheten?

Sønnen Steven dropper ut av skolen og blir med i en gruppe ungdommer som protesterer mot foreldrenes verdinormer og mot krigen i Vietnam. Med sterke ledere går opprøret over fra å være protestmarsjer til å bli voldelige opprør med bruk av våpen.
Etter et fatalt uhell som fører til store endringer i livet og levesettet til Iris og Theo, griper Paul inn. Han og Theo blir etter hvert gode venner, men Iris får aldri vite at dette er hennes far. med

En feel-goodroman med mange av ingrediensene som fører til at du ikke slipper boka så lett. 
Sprikende livssyn, forbudt kjærlighet, krig. Vi møter mennesker med fortid i europeisk nazitid, jøder som har flyktet til USA og har oppnådd rikdom og luksus. Men lykken er skjør når ulykker og motgang møter en.

Dette var en av mange romaner jeg las for maaaange år siden, men som var fint å ta fram igjen i forbimdelse med Bokhyllelesinga i mars.


Hjemmets bokforlag
1992
349 sider
Oversatt av Kai Holtan
Bokmål
Egen bokhylle

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar