søndag 3. mars 2019

Bergsveinn Birgisson: Den svarte vikingen (Sakprosa)



Dette er en bok for alle som er interessert i saga og vikingetid. Det florerer med vikingefilmer for tida, så denne boka bør absolutt være et supplement til de fantastiske beskrivelsene av vikingene. Blanding av fortelling og forskning har gjort boka både spennende og interessant. Sjøl sier forfatteren:
 "Populærkulturens framstillinger av vikingene har ofte fokus på det voldelige og barbariske. Det er vanskelig å rokke ved dette bildet, selv om forskningen peker på at vikingene ikke var mer voldelige enn andre. For meg er det viktig å vise at vikingene ikke bare var krigere, men at man like gjerne kan snakke om vikingene som ingeniører, handelsfolk og entreprenører, sier Birgisson.

Det har vært historier om den svarte vikingen, men lite dokumentasjon. Dette har Birgisson grepet fatt i. Han har valgt en subjektiv fortellerstemme i denne boka, på jakt etter hvem denn spesielle   vikingen var. Han vil levendegjøre den mystiks vikingen, slepe han fram fra Ginnungagap. Hvem var han, hvorfor var han mørkhudet med mongolsk trekk? Hvor kom han fra?
 
Historien starter i Rogaland i år 846 etter Kristus. På en kongsgård i Avaldsnes blir det født tvillinger, begge er mørke og stygge. De ligner ikke på faren, og de blir ikke vist fram for faren, kong Hjør, før de er tre år. Moren er Ljufvina, som er tatt med fra Bjarmeland,(nord i Sibir, ved Kvitesjøen), der hærmennene har vært på tokt etter hvalrosskinn og hvalrosstenner. Om hun var dronning eller konkubine, er vanskelig å si. Guttene, Geirmund og Håmund Heljarskinn (svartskinn) vokser opp sterke og djerve, men det er plass for bare én på dette kongsgarden. Faren velger Håmund som arvtaker og drar på tokt i vesterveg med han. Kildene bskriver Geirmund som mørk, stygg, diger i vekst med fremragende styrke. Han blir en suveren styrmann på de store skipa som kongen eier. Han skal på tokt til Bjarmeland. Videre går toktene til Irland og Skottland. Han legger hundrevis av slaver fra disse landa under seg, blir så en stor høvding på Island.

Gjennom hele boka beskriver Birgisson landområder og reiser til fjerne land levende og inspirerende. Menneskene og levesettet i vikingetida er skildret slik at vi lever med dem. Innimellom er vi i nåtid, der vi følger forfatteren på leting i norrøn litteratur og skaldekvad, og i arkeologiske funn. Moderne genetikk blir også brukt. Et stort og intrikat puslespill legges i jakten på Geirmund Heljarskinn.

Boka er en flott kombinasjon av sakprosa og skjønnlitteratur. Leseren blir grepet av engasjementet og språket til forfatteren, og dramatikken og spenningen driver historien om Geirmund framover. Det er lenge siden jeg las de gamle ættesagaene fra Island, så dette ble et nytt bekjentskap med den norrøne fortida vår. Må bare innrømme at med så mange navn og steder ble jeg noe forvirra innimellom, men hoppet lett videre, og fant tråden igjen!

Vigmostad/Bjørke
2013
386 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Takkfor supertips. Denne er notert, jeg er jo med i gruppe med vikingbåt her på Hamar.
    Ha en fortsatt fin helg!

    SvarSlett