mandag 4. mars 2019

Marta Breen: Om muser og menn (Sakprosa)



Om muser og menn
Fra forlaget:
"Med utgangspunkt i sitt eget liv som forfatter og debattant tar Marta Breen for seg historien om kvinner i offentligheten, og skriver om den evige kampen for å skaffe seg et eget rom. Om eksentriske kulturmenn – av begge kjønn. Om Ingmar Bergman, Amalie Skram og Bjørn Afzelius. Om groupies, muser og stalkere. Om det mannlige blikket, brystvorter og viktigheten av å ha nok vin.
«for et bredere publikum utgjør det formidling av høy klasse. Med en imponerende klarhet tilgjengeliggjør Breen en rekke aktuelle begreper og debatter, og det lette språket og overfloden av absurde eksempler gjør dette til en feministisk page turner."

Breen stiller spørsmål om kvinners frihet og handlingsrom er en konstant størrelse. Hver gang en kvinne vinner terreng gjennom nye rettigheter eller politisk bestemmesler, så snevres rommet inn fra en annen kant. Hun sikter  da til økende krav om perfeksjon, når det gjelder kropp og utseende, morsrolle eller lykkenivå i hjemmet.


"Kvinnekampen har i stor grad handlet om å bryte seg inn i menns lukkede rom – enten det er arbeidslivet, politikken, utelivet, idretten eller kunsten. De kvinnene som har gått foran og sparket inn dørene, har ofte gjort det med store personlige omkostninger."

Hun snakker om de kvinnelige forfatterene gjennom tidene. Bare det å ha et eget arbeidsrom har vært en kamp. Et rom der en kan ta seg fri fra vanlige trivialiteter og kunne slippe fram kreativitet i fred og ro. (Hvem kjenner seg vel ikke igjen her?) Her nevnes framstående kvinner som manglet skrivebord/rom. Harriet Beecher Stowe, Märta Tikkanen, Halldis Moren Vesaas med mange flere.

Kulturmannen er et begrep som blir brukt. Åsa Beckman beskrev dette i 2014. "En manns som utelukkende referer til andre menns verk, og som heller ikke går av veien for  sitere seg selv." "Han er selve definisjonsmakten, han er den som alle lytter til og den som sjelden blir avbrutt mitt i en setning" Menn som skriver litteraturkritikk over bøker som kvinner har skrevet, uten å ha lest dem. Breen visr blant anna til Maja Lundgrens "Myggor og tigrar", 2007, som skapte debatt i Sverige. Her avdekket Lundgren sannheter om den litterære salongen Forum, der lederen ti år senere ble anklaget for seksuell trakassering. 

Jeg kunne brukt det ene sitatet etter det andre, for her er mye bra å ta tak i. Breen viser med styrke hvor mye som står igjen før kvinner og menn er likestilte, fremdeles. At hun bruker personlige erfaringer gjør boka svært aktuell. Hun legger heller ikke lokk på egne tabber, slik at boka blir engasjerende og underholdende, i tillegg til å være svært seriøs og til tider rett og slett trist.


Spartacus Forlag
 2019
 184sider  + noter
Bokmål
Lest som eBokBib

2 kommentarer:

  1. Flott omtale Åslaug! Jeg skal ikke legge skjul på at jeg ble overrasket over hvor mye "kvinnekamp" som faktisk gjenstår, noe Breens bok så tydelig viser. Dette er en viktig bok på mange måter, men også underholdende og informativ.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Tine. Jeg har to voksne døtre, som begge møter dette i hverdagen via jobbene de har. De kunne nok skrevet under på Marta Breens "kampskrift"!

      Slett