lørdag 2. mars 2019

Mikael Niemi: Koke bjørn (Krim)

Koke bjørn
Dette ble en overraskende bok. Jeg har lest Populærmusikk fra Vittula og ungdomsboka Bomb dem av forfatteren tidligere.  Nå ante ikke hva jeg gikk til, da denne boka har en merkelig tittel. Men fra første side skjønte jeg at dette var spesielt, og allerede fra starten av ble jeg glad i språket og fortellermåten.

Handlingen er lagt til 1852, og vi er i er i Kengis, en liten bygd i nordlig Sverige, like ved grensen til Norge. Prosten i bygda finner en liten samegutt i veikanten, tydelig preget av fattigdom og mangel på stell. Han tar gutten med hjem, og der blir han i åra framover. Prosten er den ikke ukjente Lars Levi Læstadius. Gutten blir kalt Jussi. Læstadius har mistet en sønn som liten, og han kjenner at hittegutten blir en erstatning for sønnen. Han lærer gutten å lese og skrive, og å bli glad i planter og naturen. Læstadius sjøl er en habil botaniker, og kjenner naturen i nord ut og inn, og Jussi blir tatt med ut på ekskursjoner for å samle planter.

Som prest og predikant er Læstadius, som kjent, en karismatisk og dynamsik person, og er leder for en stor vekkelse som har grepet om seg. Først og fremst i den samiske befolkningen. Han vil fjerne brennevinet, som har så negative virkninger på folket. "-Finner og svensket bøyer sine knær for brennevinstønnen, de kryper på alle fire siden brennevinet gjør at de ikke kan stå på beina, de gråter til Guds ære med hodene fulle av brennevin."

Dommedagspreknene hans var steke og ubarmhjertige.
"Han drev meningheten lenger og lenger ut, til de balansert på randen av helvetes avgrunn, så de med egne øyne kunne se flammene og svovelsjøene og kjenne det stinkende åndedrettet fra jorden dyp. Først nå, da alt virket fortapt, hev han dypt pusten. Og så slapp han lyset inn. Først bare en strime, så et sverd, til slutt et flammehav, og straks var det om Frelseren selv svevde over alteret i sin tornekrone med blodet strømmende ned langs siden. "

Da en ung tjenestejente blir funnet drept, mistenker den fordrukne og likegyldige lensmannen at det er bjørn som har drept henne, og bygdefolket drar på jakt etter en slagbjørn. Men prosten mener at her er det en annen type drapsmann som står bak, og etterforsker på egen hånd, med god hjelp av Jussi, i rene Sherlock Holmes/Dr.Watsonstil. En dramatisk jakt begynner.

Miljøet er preget av fattigdom, uvitenhet og store kulturkonflikter. Her foregår overgrep, sadisme, undertrykkelse. Niemi skriver slik at du kjenner armoda på kroppen. Dette er en krim med historiske begivenheter som bakgrunn. Vi følger opptakten til Kautokeino-opprøret, der mange ble drept. Her er vakre og poetiske naturskildringer. Jeg klarte ikke å legge boka (Iphonen) fra meg, så det ble en lang dag i kosestolen med fyr på peisen, kun avbrutt av litt matlaging.
  

Andre som har lest boka er kleppanrova og tine
  Oktober forlag
2019
445 sider
Oversatt av Erik Krogstad
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. eg høyrte om boka i podkasten NRK Bok. Der var det eit kjekt intervju med Niemi og eg blei freista. Og ikkje mindre etter å ha lese kommentaren din. Takk!

    SvarSlett