mandag 25. mars 2019

Elin Hansson: Blyanthjerte (Barne-ungdomsbok)Liv er 12 år og bor sammen med moren sin. Det er sommerferie. Bestevennnnen Ida er på ferie i Bodø og Ida kjeder seg. Farmor er død. Liv hadde svært god kontakt med henne, og savner henne. De spilte spill sammen, og ofte satt Liv sammen med farmor og tegnet. Men hun har farmors venninner, som hun møter i svømmehallen. Liv kunne gjerne tenkt seg å være pensjonist, sammen med damene. 

En dag skal mor ut sammen med en venninne, og vil at Ida skal være med. Venninnen har nettopp flyttet hit, og har med seg sønnen, Frans, en lyshåret gutt på tretten, med verdens grønneste øyne. Han er skater, og da de voksen oppfatter at de unge nevner skating, melder moren Ida på skateboardkurs. Dette er ikke noe Ida ønsker, da hun er redd for å falle og brekke lårhalsen, og redd for å dumme seg ut. Men Frans er der, og hun vil så gjerne være der han er. Men det er flere jenter med på kurset, flotte, moderne "babes". Plutselig ser Ida at hun stikker seg ut, hun er for gammeldags. Farmor og de gamle damene har nok påvirket henne mye. Men betyr det egentlig så mye?

Dette er en ganske typisk roman for aldersklassen 11 -15 år. Forelskelse og spenning, den nye gutten, konkurrerende jenter og sjalusi. Snart tenåring og nye erkjennelser om egen person. Og det er vel akkurat slik det fortoner seg i den alderen, og jeg tror nok denne boka er rett i blinken for aldersgruppen. Jeg syns dessuten at boka har fått med seg et viktig element, nettopp samværet mellom den eldre generasjonen og de unge. Noe jeg mener er positivt for begge parter. 

Aschehoug
2019
180 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar