lørdag 23. mars 2019

Svandis Hanna Gudmundsdottir: Hva velger du? ( Krim)


Dette er andreboka av forfatteren med det islandsklingende navnet, bosatt i Norge. Jeg har ikke lest den første, Jakten på Eden, men tror ikke det har noe å si, da det er to frittstående historier.
 
Vi er i Alaska i en liten landsby. Tretten år gamle Tessa Grant forsvinner på vei hjem fra skolen. . Foreldrene tilTessa er skilt, og hun bor annenhver uke sammen med moren, den andre ukja sammen med faren og hans nye kone. Hun lever et stille og ensomt liv, da hun for det meste blir overlatt til seg sjøl. Da
FBI-agent Gwen Starke får saka i hendene, kan ingen av Tessas nærmeste fortelle mye om henne og hennes liv.

Gwen sliter med personlige problemer, da den siste saka hennes avsluttet med at en tidligere kollega, som ble massemorder, slapp unna, og ingen vet om han lever lenger. Men Gwen vet at om han lever er han ikke langt unna for å ta henne. Hun blir derfor usikker og føler seg paranoid. Tankene på morderen og arbeidet med å lete etter Tessa blir en tøff kombinasjon, som fører til at Gwen blir uforsiktig.

Vi følger Tessa, som i begynnelsen av boka sitter fanget i et lukket rom. Kidnapperen har sagt at hun er med i et spill. Om hun kommer seg ut av dette rommet, har hun klart første nivå. Etter hvert vil spillereglene bli tøffere. Klarer hun alle nivåene er hun fri. Men dette er ingen enkel sak for en tretten-åring. Hun opplever umenneskelige påkjenninger, og kampen mot tida er kampen for friheten. 

Her er trafficking et viktig tema. Grusomme overgrep og psykologisk terror står i kø. En skikkelig skrekkroman som var lett å sluke i en jafs. Alaskaskogene og den dystre naturen gir handlingen et ekkelt og mørkt bakteppe. Forfatteren har virkelig gitt oss en skikkelig dyster historie.

Jeg liker egentlig ikke at det skrives så mye krim der barn er temaet, og prøver å unngå disse. Men når jeg først var igang med boka, kunne jeg ikke stoppe. Lettlest og utrolig spennende.

Chillfactor Forlag
2018
272 sider
Lest som eBokBib

5 kommentarer:

 1. Hm, ny forfatter og nytt forlag for meg. Høres spennende ut, men jeg har blitt skikkelig kresen på krim, og det sitter langt inne å begynne på en ny serie :) Riktig god søndag Åslaug!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker å lese krim, men orker ikke en serie der jeg er nødt til å lese i riktig rekkefølge for å få med meg innholdet. Leser hele nye forfattere enn å bli hekta på de faste. Men jeg møter meg sjøl i døra ved denne uttalelsen, for noe MÅ jeg følge! (F.eks. Jørgen Brekke)

   Slett
 2. Denne har jeg ikke hørt om før.. ikke forlaget heller. Forfatterenes eget forlag kanskje?
  Høres fæl ut.. men noterer den bak øret. Men først har jeg en drøss andre krimbøker på vent som skal leses, i tillegg til at jeg fikk flere på lista etter krimfestivalen i Oslo.
  God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anita!! Veldig ok krim, bør lese den første først, husker ikke tittelen, noe med Eden, men kronologien er viktig!Du leser like mye, skjønner jeg! Og reiser nå med Sommerakademiet, skal på min 4. tur i Vesterled, ANBEFALES! Hilsen Sidsel Glad

   Slett
  2. Hei Sidsel! Artig å se deg her.:) Noterer meg boka. Og ønsker deg god reise i Vesterled:)

   Slett