tirsdag 26. mars 2019

Katherine Marsh: Gutten i kjelleren (Roman)

Gutten i kjelleren
Fra forlaget: "Fjorten år gamle Ahmed flyktet utrygghet og krigsherjing i Syria, bare for å miste faren på den farefulle ferden mot Europa. Tretten år gamle Max ville aldri flytte fra USA til Belgia, han kommer til å være like dårlig i alt fremdeles, bare på fransk og ikke engelsk. Men plutselig krasjer Max og Ahmeds verdener alt de trodde de visste om mot, håp og kjærlighet vil endres."

Ahmed er syrisk flyktning. Han flykter sammen med faren, som blir borte i bølgene like før de næmer seg kysten et sted i Europa. Sammen med en slektning klarer han å komme seg til Belgia. Han ønsker å komme seg videre til England, men blir sendt til et mottak for enslige barn. Han har hørt mye dårlig om disse mottakene, og flykter derifa en dag. Han klarer å komme seg inn i en kjeller, der han gjemmer seg i et rom bak en haug med flyttekasser. Gutten i huset, trettenårige Max, har nettopp flyttet fra USA til Brüssel sammen med familien sin, og finner seg ikke til rette med nytt hjem og fremmed språk. Han oppdager "innbryteren" i kjelleren, og de to blir etter hvert gode venner og påvirker hverandre positivt. Ahmed kjenner at det ikke er enkelt å oppholde seg i skjul over lengre tid, men håpet om å komme seg videre ligger der hele tida. Og Max kjenner at han blir tryggere på seg sjøl da han kan være til hjelp for noen som trenger ham.


Historien veksler mellom de to guttene, hvordan de oppleve å bli kastet ut i en ny tilværelse, mot sin vilje. Max strever med skolen, mens det største ønsket til Ahmed er å gå på skole. Begge sliter med nye språk, noe som ofte skaper en barreire i møtet med nye mennesker i det nye landet. .

Dette er en sterk historie om den flyktningekrisen Eurpa har slitt med de siste åra. Papirløse mindreårige flyktninger blir behandlet ulikt i de ulike landa, og har ofte få eller ingen rettigheter. Jeg syns forfatteren har fått fram slike svært vesentlige ting i denne romanen. En roman som kan leses av unge og voksne i alle aldre. Historien er troverdig og sterk.

Gyldendal
2018
363 sider 
Oversatt av Hilde Stubhaug
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar