søndag 21. april 2019

Audur Ava Olafsdottir: Stiklingen (Roman)


Etter at vi las Arr av Olafsdottir i bokklubben vår i mars, ble vi enige om at ville lese mer av denne forfatteren. Valget falt på Stiklingen fra 2007. Da jeg fikk tak i boka på biblioteket, oppdaget jeg at den var oversatt til dansk. Men etter et par sider var det helt greit, om enn litt uvant. 

Boka handler om Arnljotur Thorir, en mann på 22.  Han har til nå bodd hjemme sammen med faren og den utviklingshemma tvillingbroren. Moren døde i en bilulykke for en stund siden. Han vet ikke hva han vil gjøre med livet sitt. Faren ønsker at han skal ta en utdannelse. Han har et "one-night-stand" forhold bak seg, som førte til at han er far til ei lita jente på 7 måneder. Nå er han på vei til en klosterhave i sydeuropeisk land. (Det kommer aldri fram hvor han egenetlig drar).Dette var et sted hans avdøde mor hadde snakket mye om. Han tar med seg tre stiklinger av en åttebladsrose, som han vil dyrke videre i rosehagen i klosteret,pluss et bilde av datteren.

Han finner seg godt til rette i klosteret, blir kjent med pater Thomas, som samler på filmer på originalspråket. Han tilbringer kveldene med å se på filmene og ta et glass vin. Thomas bliren slags  mentor til Arnljotur, og de tilbringer mange kvelder sammen. Men en dag dukker Anna og den lille datteren, Flora Sol, opp. Anna studere humangenetikk, og trenger alenetid for å fullføre oppgave sin. Hun ber Arnljotur om å ta seg av den lille noen uker. Men etter et par dager ombestemmer hun seg, og ønsker å lese og skrive i leiligheten sammen med Arnljotur.

 En rolig, lyrisk fortelling der vi følger en ung manns forhold til den lille datteren, og hvordan hans perspektiv på verden blir endret. Alt blir mer meningsfylt nå.  Han lærer den lille om rosene, hvordan de lukter. Han tar henne med i klosterkirken og de ser på bildene av Maria og det lille barnet. Her er mange symboler som får en til å tenke på det fullkomne. Rosen er symbol på kjærlighet og renhet. Den lyshårige Flora Sol blir bildet på nettopp dette.

En betagende roman, der alt er vakkert. Vi vet ikke hvordan dette ender, men her kan leseren bruke fantasien sjøl. Iallefall en noe uvanlig leseropplevelse, som jeg slappet godt av med mellom hagearbeid, måltider ute og trivelig påskebesøk. 

Forfatteren fikk to litteraturpriser på Island og ble nominert til Nordisk litteraturpris 2009 for denne romanen. Boka er visst også filmatisert, uten at jeg har klart å finne fram til noe konkret her.

Athene forlag (Danmark)
2009
268 sider
Oversatt til dansk av Erik Skyum-Nielsen
Lånt på biblioteket



2 kommentarer:

  1. Jeg likte godt Arr, så jeg skal nok prøve meg på flere av hennes bøker!
    Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  2. Denne likte jeg også godt, leste den i 2014, så det var kjekt å bli minnet på denne. Likte også Arr, så denne forfatteren er det verdt å se opp for!

    SvarSlett