lørdag 13. april 2019

Tom Egeland: Falken (Thriller)


Falken
Oslo er uvanlig varm denne dagen. Gradestokken bikker 33 grader. Klokka er 16.05, og trikken passerer Nationaltheateret. Plutselig trekker en mann ned glidelåsen i jakka og trekker fram en maskinpistol, mens han roper Allahu akbar! Passasjerene ser at en ti år gammel jente med fiolinkasse blir trukket ut av trikken og forsvinner inn i en bil. Trikken har ikke friskluftanlegg, folk tørker svetten. En mann reiser seg i protest, og blir etter flere anmodninger om å sette seg, direkte skutt i brystet. Trikken er kapret, og Oslo-politiet får beskjed om det som skjer.

Vinduene i trikken blir tildekket, og noen av passasjerene blir sluppet fri. De ti som blir igjen sammen med fem kaprere er isolert fra omverenen. 

Politiet klarer ikke å stoppe trikken, da kapreren har sikret seg på alle plan. Hva er målet med kapringen? Hva skjer videre? Etter hvert kobles pressen inn, og journalist Kristin Bye og kollegaen Linda Mikalsen. Samtidig følger vi justisdepartementet, der justisminister Anneliese Walderhaug blir oppdatert på det som skjer. Mye tyder på at terrohandlingen har koblinger til en sak hun kjenner godt, men som hun gjerne vil holde skjult.
 
Vi følger dramaet minutt for minutt hele ettermiddagen, og vi blir kjent med passasjerene ombord, får følge deres tanker og følelser.Ikke alle reagerer likt i en slik presset situasjon. Innimellom får vi i kursiv tanker fra en ukjent person, noe som skaper en intensitet i handlingen. Her er det ikke mange minutters pause, leseren blir totalt hekta på det som skjer. Kapring av trikk har jeg ikke lest om tidligere, og det verste er at dette skjer i juli 2019! Skremmende perspektiv, syns jeg. (Håper ingen får tips her!)

Egeland har virkelig skrevet en hjertebankende og forrykende spenningsfylt thriller.  En thriller som passet ypperlig til varme dager på terrassen i Portugal. Årets førpåskekrim, som anbefales varmt.

 Capitana forlag
2019
479 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar