lørdag 4. mai 2019

Gunn Marit Nisja: Etter oss (Roman)

Etter oss av Gunn Marit Nisja (Innbundet)

Fra forlaget: "1967. Fire jenter drar hver til sitt etter et spennende og omveltende år på Lundavang Folkehøgskole. Førti år senere sitter Ingrid igjen alene etter at mannen Arvid brått har gått bort. En søndagsmorgen ringer uventet en av de gamle venninnene. Snart vekkes både kjærlighet og konflikter til live. Kanskje er det ikke for sent for dem likevel ."

Ingrid er prestedatter, og moren, prestefruen, var en streng og ærekjær dame. Sommeren etter at hun har fullført folkehøskolen, møter hun Arvid,og de henger sammen som et par. Ingrid vet ikke helt om hun er riktig forelsket i  han, men da moren viser skepsis over at han bare er rørlegger, trasser hun og velger å gifte seg med Arvid. De får døtrene Elin og Anja, som er tvillinger. Ingrid blir husmor og omsorgsperson for både egen familie og en syk svigermor. 
Arvid er en tålmodig og stillfaren mann, og ekteskapet fungerer greit. Så dør Arvid plutselig. Ukene går og Ingrid blir passiv sittende. Men når døtrene spør om hun ikke har drømt om noe hun vil gjøre, noe hun vil gjennmføre når hun er alene, våkner hun og kjenner at hun kanskje har gått glipp av noe. Og da en av de gamle skolevenninne fra folkehøgskolen ringer, kjenner hun at det er noe hun har saknet. Etter hvert blir det mange møter mellom de fire venninnene som holdt sammen som 16 - åringer, og fellesskapet fra ungdomstida prøves ut. Opplevelser fra ungdomstida får fram gode og også dårlige minner.

Det minnet som vekker sterkest følelser er tankene på Mikkel, en av guttene fra folkehøgskolen. De fant hverandre tidlig i skoleåret, og hadde mange fine og spennende opplevelser sammen. Mattis var en sjølsikker, trygg og utfordrende gutt, en som tok sjanser på kanten av det lovlige, og slapp alltid unna. Ingrid ble fascinert av han og de to ble kjærester, uten at så mange kjente til forholdet. Men misforståelser i ungdomsmiljøet førte til at de mister herandre, og da skoleåret er slutt, går de hver sin vei. Ingrid lar aldri tankene på Mikkel komme inn i livet hennes senere, men nå vekkes minner til live igjen.

Jeg har sjøl gått på folkehøgskole som 17-åring, og må bare si at det var det beste skoleåret jeg har opplevd. Vennskap og sterke bånd ble knyttet, og jeg har i alle år hatt god kontakt med noen av jentene fra den tida. Jeg syns Gunn Marit Nisja har fanget opp mye av det et slikt skoleår betyr for unge mennsker. Hun har også vist hvor lett det er at misforståelser oppstår, og hvor viktig det er å få avklart slike, for å unngå at de blr avgjørende for lang tid framover. 
Ingrid hadde behov for å møte sine gamle venner da hun ble enke, men hun opplever også etter hvert at barn og barnebarn er en viktig del av livet hennes. I denne romanen møter vi hverdagsmennesker og deres valg, erkjennelser og veivalg. En lettlest og ærlig roman som jeg gjene anbefaler. 

Cappelen Damm
2019
271 sider
Bokmål
Leseeksemplar/Lån på biblioteket. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar