tirsdag 25. juni 2019

Gøril Emilie Hellen: Portnerboligen (Roman)

Portnerboligen av Gøril Emilie Hellen (Innbundet)
"Ti år gamle Svanhild synes hun bor på verdens tryggeste sted: i portnerboligen ved byens sykehus, der faren Johan har post som portner. Hun forguder den nesten ti år eldre broren Einar, selv om de voksne sier at Einars fantasi har løpt løpsk".
Dette er en roman bygd på fofatterens historie om morens oppvekst i Portnerboligen ved Trondheim sykehus, nå St.Olav hospital. Hennes bror var erklært sinnsyk da han var 20 år, og familien opplevde at han fikk datidas behandlingsmetoder, som i ettertid er omdiskutert og delvis forlatt. 

Fortellere i boka er Svanhild, som bor sammen med far, mor og den ti år eldre broren Einar,  Johan, Svanhilds far og Stig, pleier ved Østmarka. Gjennom disse tre opplever vi forandringene som skjer hos Einar, fra han er en aktiv, idrettsglad gutt, med viltre påfunn, til han etter hvert faller utenfor det sosiale, og blir pasient ved en psykiatrisk avdeling. Einar kjenner sjøl at han ikke fungerer, han har mye hodepine etter at han ble skadet i hodet og måtte sy mange sting. Da han blir utskrevet fra militæret etter kort tid, skriver han seg sjøl inn på Østmarka psykiatriske sykehus, der han mener de vil hjelpe han til å bli frisk. Da han raskt oppdager at det bare er "gale folk" der, vil han skrives ut igjen, noe han oppdager ikke er så enkelt. 

Behandlingene han får er insulinsjokk og elektrosjokk, som bryter han helt ned. På sykehuset ser pleieren Stig mennesket bak den usikre, syke gutten, og reagerer på behandlingsmetodene. Han ser at Einar ikke blir bedre, heller det motsatte.
Foreldrens fortvilelse er stor, men de er hjelpeløse. Moren er en stillfarende kvinne, som lager Einars favorittmat når han er hjemme på helgebesøk, men Einar bebreider henne for at de har skrevet under på behandlingen ved Østmarka.
Svanhild savner broren, men er også litt redd for den ustabile, sterke gutten. Hele familien er sterkt preget av Einars ustabilitet og usikre over hva som skjer på institusjonen, der han er innlagt. Einar har planer for framtida, vil gjene ha familie. Han skriver sjøl under på pairene for å få behandling med lobotomi, som han håper gjør han frisk.

En trist familiehistorie, og en sterk historie om de grusomme behandlingsmetodene som ble brukt helt fram til 1976. Insulinsjokk er en brutal behandling med store konsekvenser for etterskader. (Viser til den lille boka "Du skal vitne", skrevet av min søster Tone Rise Viken, som opplevde bruddskader i ryggen etter slik behandling ved spiseforstyrrelse).
Lobotomi, som den portugisiske legen Antonio Egaz Moniz presenterte som et nytt vidunderinngrep, og fikk Nobelprisen for i 1949, førte til at svært mange mennesker ble skadet eller helt ødelagt. I Norge ble minst 2500 mennesker  lobotomert i denne perioden. Først da det på midten av 50-tallet kom antipsykotiske medikamenter, ble bruken av lobotomi redusert. 

Cappelen Damm
2019
291 sider
Bokmål
Leseeksemplar

3 kommentarer:

 1. Gratulerer med overstått bursdag Åslaug, håper du fikk en fin dag. Portnerboligen leser jeg også nå, og fryder meg, historien fengsler og er veldig godt skrevet. Ekkel tematikk, men en viktig del av historien vår. Nå går jeg bort og leser ferdig boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Tine. Her er det skodde og regn, lite sommerlig. Tar bussen til Oppdal og hytta for å være sammen med 13-åringen, mens mamma hans kommer seg på teater en kveld. Bedre vær inne i landet, ser jeg. God helg!

   Slett
 2. BEST ONLINE LOVE SPELL CASTER Å FÅ DIN EX LOVER, HUSBAND, WIFE, GIRLFRIEND ELLER BOYFRIEND BACK. Legg til ham på WHATSAPP: +2349083639501
   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Hei Alle er Christian Hofman, er fra USA. Jeg jobber for Apache Corporations internasjonalt, jeg møtte Baba Nosa på min tur til Afrika, jeg dro dit for en kontrakt Forhandlinger og jeg mistet for et annet selskap, jeg var ødelagt og ødelagt, og bare for noen måneder siden, hadde jeg nettopp blitt skilt, min kone dro med barna mine og denne jobben var min vei tilbake til et godt liv og å få familien min tilbake. Etter min konsultasjon med Baba Nosa, utførte han en stave for meg, og jeg fikk kontrakten, og noen måneder senere kom min kone og barn tilbake til meg, og jeg skylde det hele til åndelig spekulasjoner og krefter i Baba Nosa. Jeg er en testator av baba Nosa, en åndelig far til mange store menn. for noen av dine åndelige problemer og det vil bli løst. Han kan gjøre deg rik uten blodritualer, ta tilbake din ex_husband, ex_wife, ex _boyfriend eller kjæreste bare hvis du kan tekst eller WhatsApp baba Nosa i dag på
           2349083639501. hvis du har problemer med følgende?
  (1) Hvis du vil ha din ex tilbake.
  (2) hvis du alltid har dårlige drømmer eller har sex på en drøm.
  (3) Du vil bli markedsført på kontoret din.
  (4) Hvis du trenger strøm til å vinne en rettssak
  (5) Enhver form for stave
  (7) Commanding tone stave
  (8) Beskyttelsesring
  (9) Reise suksess ring
  (10) Åndelig kraft for Guds menn
  (11) Slett din mann / kone til deg selv for alltid alene
  (12) Du vil at kvinner / menn skal løpe etter deg. (13) Hvis du vil ha et barn.
  (14) Du vil være rik uten blodritualer. (15) Hvis du trenger økonomisk hjelp.
  (16) Urtepleie
  (17) Hvis du ikke kan tilfredsstille din kones seksuelle lyst. på grunn av dårlig ereksjon.
  (18) Hvis du har en HIV AID-sykdom og makt til å kurere kreftproblemer, ring Baba Nosa på +2349083639501
  TRADITIONAL MEDICINE Herbal Home & Native Leger. Kontoradresse nr. 20 elfenbenbane, Ife Osun-stat ... k

  SvarSlett