søndag 23. juni 2019

Helen Garner: Gjesterommet (Roman)

1866
Gjesterommet er en uforglemmelig og kruttsterk fortelling om vennskap på godt og vondt, fra en av Australias mest kjente og prisbelønte forfattere. Boken er basert på Garners erfaringer med en nær venninnes bruk av alternative terapier mens hun var døende av kreft. Romanen ble mottatt med stor internasjonal oppmerksomhet og vant flere litterære priser.
Boka starter med at Helen gjør klart gjesterommet for sin gamle venninne Nicola, som kommer på et treukers besøk. Hun har kreft, og ønsker å følge en behandling hun mener er en vidunderkur, og som vil gjøre henne frisk. Nicola har alltid vært den utadvendte, flotte og populære, men når hun ankommer møter Helen en utslitt, radmager og fortapt venninne, med store hjelpebehov. Helen blir pleier natt og dag, og må følge Nicola til Theodoreinstituttet, der hun blir behandlet med C-vitamininjeksjoner og ozonsauna. Begge deler svært krevende for den nedslitte Nicola, som ikke viser tegn på bedring. Helen er skeptisk på behandlingen og tar opp saken med sin venn, Leo, som er psykiater. Han har heller ingen tro på behandlingen, og etter hvert lurer Helen på om hun kan konfrontere venninnen med mistanker om at hun blir bortnarret.  Ingen enkel sak, da hun ikke ønsker å ta fra henne håpet, men ønsker også å være ærlig med sine tanker og holdninger..

En fin liten bok om medfølelse og vennskap, og også om vanskelige etiske valg. Og det handler om troen på alternativ behandling, og kampen for å overleve en dødelig sykdom. 

pax forlag
2012
175 sider
Oversatt av Kristina Solum
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Leste denne for en del år siden og husket at jeg likte den godt. Kjekt at du har funnet frem til den og hadde en fin lesestund. Ha en fin kveld :-)

    SvarSlett
  2. Leste også denne for noen år siden, og synes det var en god roman, som gjorde inntrykk.

    SvarSlett