torsdag 20. juni 2019

Isabell Allende: Etter vinteren (Roman)


Jeg har lest mange av Allendes bøker, og liker det hun skriver. Fascnerende historier fra helt ulike miljøer og årtider. 
Her er det historiene til tre personer vi leser. De møtes i den verste snøstormen på Manhattan i manns minne, og vikles sammen i en dramatisk hendelse som får konsekvenser for alle tre.
Evelyn Ortega er fra Guatemala. Hun har vokst opp i turbulente forhold med vold og drap, og har flyktet via Mexico til USA under dramatiske omstendigheter. Hun er en forsiktig, stille ung jente. Som ulovlig innvandrer har hun fått hjelp til å skaffe seg en jobb, og er nå hos en familie med en funksjonshemma sønn, som hun tar seg av. Mannen i huset er en usympatisk og truende mann som driver skumle forretninger. Både Evelyn og kona Cheryl er redd for han.

Professor Richard Bowmaster er en forsakt mann som har mistet mange, og lever tilbaketrukket i en leilighet på Manhattan. I uværet kolliderer han med en annen bil, og den unge sjåføren er Evelyn, som er på vei til apoteket med arbeidsgiverens bil. Hun blir svært oppkavet og desperat, og stikker av. Men Richad rakk å gi henne visittkortet sitt, og litt etter står hun ved døra, og ber om hjelp. I forfjamselen kontakter Richard sin kollega og forfatter, Lucia Marza, som leier leilighet hos ham. Lucia har chilensk bakgrunn og kan snakke spanks med Evelyn.

Det viser seg at bilen skjuler noe de må kvitte seg med. De tre må samarbeide om å  komme best mulig ut av den kinkige situasjonen de er havnet i.  En dramatisk reise begynner, og de tre blir etter hvert sterkt knyttet til hverandre.
Underveis i fortellingen får vi kjennskap til livshistorien til alle tre, og samtidig følger vi deres nye prosjekt dag for dag

En sterk historie om migrasjon i Latin Amerika. Det handler også om respekt og medmenneskelighet og om kjærlighet mellom mennesker, sorg og savn.

Isabell Allende skriver som vanlig malerisk og gripende. Hun starter alltid skrivingen av sine bøker, på samme dato, 8. januar. Ideen til boken fikk hun under et juleselskap i 2015, under en familiemiddag der de andre lurte på hva neste bok skulle handle om.  De begynte å kaste ideer ut i luften og slik ble skjelettet til denne boka til.

Gyldendal
2018
344 sider
Oversatt av Signe Prøis
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar