torsdag 6. juni 2019

Karl Ove Knausgård: Fuglene under himmelen (Fortelling)


Karl Ove Knausgård har skrevet denne lille fortellingen som utgangspunkt for forestillingen Venter, som handler om en moderne Solveig fra Peer Gynt. Urpremieren er under Festspillene i Bergen 2019. Regien er ved katalanske Calixto Bieito.

Dagens Solveig sitter ikke hjemme og venter på Peer. Hun er en moderne kvinne med stor omsorg for en pleietrengende mor, og med en mors bekymringer for sine barn. Hun er aktiv yrkeskvinne, med ansvar for pasienter og for familie. Vi leser om de tre generasjonene kvinner, og samspillet mellom dem. De venter alle tre, moren skal dø snart, datteren venter barn og kvinnen i midten venter på de begge. Samtidig leser vi vakre skildinger av fugler og dyr, og om landskapet som omgir dem. 

Og når hovedpersonen utfører sine daglige arbeidsoppgaver, tenker hun på den fineste setningen hun vet, Kierkegaards Liljen på marken og fuglen under himmelen. Han hadde skrevet om deres taushet, deres lydighet og deres glede. De lever som om framtida ikke finnes. Fuglen er i øyeblikket, og det som kan skje med den, vedkommer den ikke. Hun tenker at slik burde menneskene også leve. Fri fra lidelse og smerte. 

En vakker liten fortelling, skrevet med 
Noen kritikere mener at det er mer Knausgård enn Solveig her. Javel, men da blir det bra, mener jeg. Jeg syns Knausgård har fått fram en Solveig av i dag, og de filosofiske betraktningene i forhold til fuglene liker jeg godt. Jeg las boka uten å forbinde den med Festspillene i Bergen, der jeg ikke var tilstede. Derfor kan boka  leses som det den er; en vakker liten fortelling.

Forlaget Oktober
2019
62 sider
Illustrert av Stephen Gill
Bokmål
Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Denne skal jeg få lest! Syns Knausgård de senere årene har skildret naturen mer og mer når han skrivet, og jeg syns det fungerer godt.

    SvarSlett