søndag 2. juni 2019

Steffen Kverneland: En frivillig død (Tegneseriebiografi)

"Odd Kverneland var en ingeniør og oppfinner bosatt i Haugesund. Han var ansatt i firmaet Johannes Østensjø & co A/S der han blant annet konstruerte mosjonsapparater.Den 8. juli 1981 tok han sitt liv i et lokale på jobben. Da var hans yngste sønn Steffen blitt 18 år."
Steffen Kverneland ha skrevet/tegnet en dypt personlig tegneseriebok, der farens sjølmord er hovedtemaet. Steffen var bare 18 år da faren tok sitt eget liv. Dette påvirket han sterkt i etterkant, ikke minst på grunn av at alt tyder på at faren hadde planlagt dette lenge, men ville vente til sønnene var blitt myndige. Da Steffen får barn sjøl kretser tankene mye om barndommen og tida sammen med faren.
I boka har Kverneland satt sammen fotografier fra barndommen med egne tegninger, noe som gir en svært god effekt. Trass i et svært alvorlig tema, der melankolien preger tekstene, klarer Kverneland og slippe til humor, slik vi kjenner han fra tidligere tegneserier. Her stilles mange spørsmål om hva som kunne ligge bak en så alvorlig avgjørelse, og dermed også grunnleggende spøsmål om liv og død. Det hele er blitt en mesterlig og gripende bok som jeg måtte bla i gjentatte ganger. Arbeidet med tekst og bilder er så gjennomtenkt og godt tilpasset at jeg bare må applaudere. Ikke ofte jeg leser tegneserier, men gjort på denne måten leste jeg med stor glede og respekt. 
Noen eksempler på de gode tegningene til Kverneland.


No comprendo press
2018
Lånt på biblioteket4 kommentarer:

 1. Veldig kjekt å lese dine tanker om boken. Har sett på den, men tiden var feil, så biblioteket fikk den tilbake. Leser ikke ofte tegneserier, men har fått med meg at denne er noe for seg selv. Nydelige illustrasjoner i alle fall :)

  SvarSlett
 2. Ja, denne boka er bare såå bra. Måtte kjøpe den. Håper den stikker av med BBP til høsten.:)

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 4. Enig, denne er kjempeflott. Både tegningene og hvordan han har formidlet tematikken.

  SvarSlett