lørdag 3. august 2019

Kristin Hauge: Ritualer (Roman)

Ritualer
"Hva gjør vi når døden puster oss i nakken? Når vi ikke klarer å snakke sammen om de viktigste tingene? Ritualer kan binde mennesker sammen, men hva slags ritualer kan hjelpe oss når de gamle forsvinner?"


Ally arbeider utenriks i ambassaden i Kabul. Hun er gravid, og bestemmer seg for å reise hjem. Hun legger alt bak seg, også vennen Tim. Hun ønsker å fortelle moren om graviditeten, men er trist og sliten, og finner ikke en passende anledning .Hun tenker på forholdet til kjæresten Paul og venninnen Nikkie, men klarer ikke å åpne seg for noen. Hun minnes den positive delen av oppholdet i Afghanistan. Leir med hester, utfarter med bil, golf med venner. Motstridende føleser rir henne.

Harriet er pensjonert lærer, og Allys mor. Hun er nå i ferd med å selge huset og dra til Cuba på sykkeltur. Hun er en moden kvinne, sulten på nye opplevelser. Hun har lest biografien om mange kjente kvinner som har gjort reiser, blant anna Isabella Eberhardt. Det er disse kvinnenes mot hun beundrer. Nå vil hun gå i deres fotspor. Når datteren er tilbake, er barndomshjemmet borte.

Allys far, Victor, ble skilt fra Harriet da han falt for Eva for flere å siden. Han forlot kone og datter. Han har sønnen Stein med Eva, men nå glir han bort fra både Eva og sønnen. Han forelsket seg i studenten Stella, men forholdet er over. Han foreleser studenter i historie, men er nå i ferd med å pakke sakene sine ved forskningssenteret og forlate jobben. Han trodde på egen karriere en gang, men sitter nå desillusjonert tilbake. Han har fått en beskjed fra legen som uroer ham. Han minnes barndommen, der han mistet en bror i drukning. Han ble " det skyldige barnet", og har hatt mange tanker om døden. Han har forelest om livet og døden, der han har forfektet at begravelsen er forsoningens ritual.

Tre mennesker som aldri har gjort opp livet sitt i forhold til hverandre. De er alene på hvert sitt sted, og alle tre står overfor viktige valg i livet.

En sterk og gripende bok som får en til å tenke over hvordan en lever. Letingen etter ritualer som binder dem sammen er sentral. En bok jeg anbefaler andre å lese.

Vigmostad Bjørke
2019
Bokmål
Leseeksemplar

1 kommentar: