fredag 23. august 2019

Kristin Molvik Botnmark: Hva skjedde med Aleksej?

Hva skjedde med Aleksej?

En sterk og gripende historie om sorgen over en sønn og lillebror de aldri fikk - og om en gutt som ble sviktet av alle. 

Familien Molvik Botnmark har lenge håpet på en lillebror til datteren Victoria, men innser at de ikke kan få flere barn. De setter da igang den lange prosessen med å søke som adopsjonsfamilie. Etter en tid blir søknaden  innvilget, og de skal hente en liten gutt på fire år fra et barnehjem i nordvest-Russland. Storesøster Victoria som nå er ti å, legger all sin sjel i forberedelsene til å ta imot lillebror, og setter igang med å lære seg russisk. Men de urolige forholdene i Sovjetunionen fører til at prosessen stopper, og de får aldri den lille gutten Aleksej fra Russland. Dette til stor sorg for familien, og særlig for Victoria som ikke få den lenge etterlengtede lillebroren. Hun fortsetter å studere russisk, og bestemmer seg for å reise til Russland for å lete etter Aleksej, ut fra opplysningene i adopsjonspapirene. Årene går, og gjentatte reiser til Russland har ikke ført til positive resultater. Da foreldrene oppdager at Victoria aldri har sluttet å sakne lillebroren, og har brukt flere å på leting, tar de ut på en ny reise sammen, og i 2018 lykkes de i å finne Aleksej. Møtet blir ikke enkelt, og tankene på hvordan livet hans kunne vært, preger alle. 

Dette er en historie om problematikk i adopsjonsprosessen fra Russland på nittitallet, det handler om de politiske forholdene i landet, om fattigdom og nød, med påfølgende stort alkoholforbruk som ødelegger og bryter ned familier. Og det handler ikke minst om store forventninger som ikke oppfylles, om savn og søken etter en lillebror som aldri kom. Det handler om å aldri gi opp.

En bok som uroer deg, og ikke slipper så lett. 

Vigmostad Bjørke
2019
322 sider
Bokmål
Leseekesmplar

2 kommentarer:

  1. Huff, er min første tanke, her skjer vel det som ikke skal skje. Spennende å høre dine tanker om boken :)

    SvarSlett
  2. Jeg har lest om denne boken, og synes det er en utrolig, både sterk, og spesiell historie. Jeg tror på at møtet mellom dem må ha vært vanskelig på mange måter. Fint at du drar frem denne historien.

    SvarSlett